Stäng fönster Svenljunga kn, HÅCKSVIK 1:19 ASSMEBRO KRAFTVERK

Historik
På den häradsekonomiska kartan från mitten av 1890-talet finns ingen information om någon verksamhet på platsen. En bit uppströms låg Assma kvarn, känd från 1875. År 1917 försågs kvarnen med en generator som gav el till de närmast belägna husen. 1937 uppfördes en ny kvarn. Verksamheten varade fram till omkring 1960.

Samma år som en generator installerades i kvarnen påbörjades bygget av en kraftstation i privat regi vid Assmebro kvarn. Projektet slutfördes emellertid inte. Året därpå bildades Aktiebolaget Assmebro Elektricitetsverk. Syftet var att efter inköp av ett vattenfall vid Assmebro anlägga ett vattenkraftverk och
därefter försälja el till belysning och kraft inom Kinds härad. Samma år påbörjades arbetet med ett nytt kraftverk nedströms från Assmebro kvarn.

Bygget genomfördes delvis med hjälp av så kallade vattenrallare från Västerås. Intill kraftstationen uppfördes en dammbyggnad i betong. Parallellt med kraftverksbygget pågick arbetet med ledningsnätet. Totalt 37 transformatorstationer uppfördes. Det första aggregatet med turbin och generator installerades 1919 och på julen samma år släpptes elen på för första gången. Assmebro kraftverk är upptaget i en förteckning över elektriska anläggningar i Älvsborgs län 1926 med en installerad generatoreffekt på 200 kVA för produktion av 3-fasström.

År 1927 kom ett andra aggregat i drift. 1934 installerades ett dieselaggregat för reservkraft i en byggnad strax sydost om kraftstationen. År 1939 (år 1942 enligt informationsmaterial från Vattenfall) togs aggregat nummer tre i drift. Kraftverket hade en samlad effekt på 450 kW. Elproduktionen vid Assmebro
skulle dock snart inte vara tillräcklig och från 1944 erhölls reservkraft från Trollhättan och Vattenfall, som 1945 förvärvade kraftverket i Assmebro. Under de följande åren genomfördes en ombyggnad av kraftverkets distributionsnät.

Vattenfall lät uppföra en ny kraftstation under åren 1986–1989 efter att kraftverket drabbats av ett par haverier. Den gamla kraftstationen, vilken utgjordes av en envåningsbyggnad med en tub till intaget i dammen och en tvåvåningsbyggnad i direkt anslutning till dammen, revs i sin helhet. I den nya byggnaden installerades ny turbin och ny generator.

År 2014 sålde Vattenfall anläggningen till nuvarande ägare. 2020 genomfördes på nytt en större ombyggnad på grund av brister i driften.