Stäng fönster Hedemora kn, HEDEMORA 5:23 ELKYRKAN

Historik
Transformatorstationen i Hedemora togs i bruk 1917. Anläggningen uppfördes som en sekundärstation av Kungliga Vattenfallsstyrelsen för att fungera som en länk i det kraftledningssystem som byggdes upp med utgångspunkt från Älvkarleby vattenkraftverk, som stod färdigt 1915–16.

Anläggningen gavs en arkitektonisk påkostad utformning genom arkitekten Erik Hahr, som fungerade som Vattenfallsstyrelsen huvudarkitekt vid anläggningens tillkomst. Den genomarbetade arkitektoniska gestaltningen av anläggningen speglar den höga status den nya eltekniken åtnjöt vid början av 1900-talet och även Kungliga Vattenfallsstyrelsen höga kvalitetskrav på sina anläggningar.

Den el-tekniska utrustningen i transformatorstationen har i sina enskilda delar förnyats, men är som struktur till stor del intakt från byggnadens tillkomst. Den största förändringen är att det 20kV–ställverk som tidigare fanns i bottenvåningen har flyttats utanför byggnaden.
En ny transformatoranläggningen har uppförts i Hedemora som medför att befintlig anläggning har tagits ur bruk.

Källa: Beslut om byggnadsminnesförklaring, länsstyrelsen Dalarnas län, dnr 432-7579-2012, 2023-12-08.