Stäng fönster Strängnäs kn, SJÖMANNEN 1 CALLANDERSKA GÅRDEN

Historik
Callanderska gården är den sista stadsgården i Mariefred som är bevarad i huvudsak ursprungligt skick. Som mest hade Mariefred cirka hundra stadsgårdar varav de flesta var hantverksgårdar. Callanderska gården har anor från 1600-talet och har ägts av i huvudsak två släkter i flera generationer. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes omkring 1740 – 1780. Från att tidigare ha varit bland annat både glasmästeri och kopparslageri blir gården i slutet av 1700-talet en färgargård. Från och med andra halvan av 1800-talet upphör hantverket och gården övergår till att enbart fungera som bostad.
Under åren 1760–1780 ägde slottsträdgårdsmästare Sinclair Callanderska gården. År 1831 såldes den till färgmästare Sven Fredrik Callander, som gett gården dess nuvarande namn. Gården donerades 1947 av Sofia Ulrika Nordwæger, född Callander, till Callanderska stiftelsen, en lokal kultur- och hantverksfrämjande stiftelse. Sedan 1948 är det Mariefreds hembygdsförening som förvaltar gården. Stiftelsen i sin tur förvaltas av hembygdsföreningen, d.v.s. föreningens styrelse är också styrelse i stiftelsen. Förutom byggnader och tomtmark följde med donationen en mängd föremål som tillhört familjen Callander.
Idag bedriver hembygdsföreningen en omfattande verksamhet med museum, vävstuga, café, hantverksbodar, lägenhetsuthyrning och programverksamhet för allmänheten vid Callanderska gården.
Hembygdsföreningen förvaltar även en unik klädsamling (Frideborg Schultz klädsamling) med kläder från 1870-talet fram till 1920-talet.
Hembygdsföreningen har länge arbetat systematiskt med att underhålla byggnadsbeståndet, i nära samverkan med Länsstyrelsen och Sörmlands museum. Man har tagit fram en vård- och underhållsplan som ska revideras vart tionde år samt en förvaltningsplan som sträcker sig till 2030. Föreningen har även fått bidrag från Riksantikvarieämbetet till att uppföra en separat byggnad som inhyser toalettutrymme för funktionshindrade och har därmed ökat tillgängligheten.

Källa: Beslut om byggnadsminnesförklaring, länsstyrelsen Södermanlands län, 2024-02-05, dnr 432-441-2017.