Stäng fönster Lidköping kn, FISKAREN 3 FISKAREN 3

Historik
Det medeltida Lidköping låg öster om Lidan i det som nu benämns Gamla staden. Rester av det medeltida gatunätet finns bevarat inom det så kallade Limtorget öster om Fiskaren 3. Magnus Gabriel de la Gardie anlade Nya Staden väster om ån, uppförd i enlighet med grevens rutnätsplan och med egna stadsprivilegier 1670 samt inslag som gör staden till en föregångare till det sena 1800-talets stadsbyggande.

Gamla staden brann till största delen ned 1849 och efter det upprättades en stadsplan för uppbyggnaden som anslöt till Nya stadens rutnätsplan. Kvarte- ret Fiskaren anlades över den gamla skaravägen och i dess östra del har tro- ligen stadstullen varit belägen. Kvarteret delades ursprungligen i fyra delar och fastigheten Fiskaren 3 är den ursprungliga nordöstra kvadraten.

Under de första decennierna efter stadsbranden 1849 sker ingen byggnation på Fiskaren 3, men 1864 omtalas ett magasin på tomten som kan vara en rest från bebyggelsen före branden. I norra delen av tomten uppförs ett bo- stadshus 1873-74 och 1877 tillkommer ett bostadshus i öster. I väster upp- förs ett bostadshus 1883.

En smedja byggs i hörnet mot nordost 1882 och ett stall uppförs troligen på 1890-talet. Senast 1902 uppförs en vedbod i söder.

Under 1800-talet bestod de boende på Fiskaren 3 mestadels av arbetskarlar och hantverkare fördelade på vanligtvis tre hushåll som också bedrev jord- bruk. Under 1900-talet steg industriarbetarnas andel av de boende alltmer i takt med att Lidköping industrialiserades.

På 1980-talet avfolkades fastigheten och husen stod ett tag tomma innan den 1991 inköptes av Föreningen Hantverksgården i Lidköping, vilken bildats just för att bevara den aktuella gården. Den bytte senare namn till Lidkö- pings Hembygdsförening. Under senare tid har en scen byggts på gården och den är utformad som den äldre vedboden.

Källa: Beslut om byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Västra Götaland, 2024-04-09, dnr 432-19193-2023.