Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, FARSTA 2:1 BRUNA HUSET

 Anläggning - Värdering

BRUNA HUSET
4/24/08
Motivering
Grönt = Fastighet med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Fastigheten/fastigheterna ingår i ett kulturhistoriskt särskilt värdefullt område, utpekat i Stockholms översiktsplan.

Byggnaden i denna anläggning har stora stadsbyggnadshistoriska och samhällshistoriska värden som välbevarade exempel på bebyggelsen i Södertörns villastad.

På AB Södertörns Villastads initiativ kom ett antal tidstypiska villor att byggas mellan sekelskiftet 1900 och 1920-talet på mer eller mindre jungfrulig mark norr om Magelungen. Villastaden berättar om Stockholms stads utveckling – hur områden som tidigare betraktats som belägna alltför långt från stadskärnan kom att exploateras i takt med att järnvägsförbindelserna förbättrades. Bebyggelsen berättar också om hur olika grupper i samhället; såväl mer välbeställda som folk från den nya medelklassen av tjänstemän, butiksägare, hantverkare o.s.v., fick möjligheter att uppföra sina egna hus. Under 1950- och 60-talet revs många av dessa villor i samband med att de moderna stadsdelarna Farsta Strand och Fagersjö växte fram. De bevarade husen berättar på ett pedagogiskt sätt om stadsdelens tidigare historia – och har alltså betydande lokalhistoriska värden. Det är viktigt att värna om de kvarvarande byggnaderna i villastaden, detta gäller både bostadshusen liksom eventuella uthus och komplementbyggnader.

Det så kallade Bruna huset på fastigheten Farsta 2:1 (hus 188) uppfördes ca 1902 som en del i Södertörns villastad. Byggnaden är i huvudsak välbevarad, med stora autenticitetsvärden. De bytta fönstren och balkongerna överensstämmer dock inte med ursprunglig gestaltning. Läget i naturstråket nära Magelungen ger anläggningen stora miljöskapande värden.