Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, VÄTÖ 16 GYLLINGS VILLA

 Anläggning - Värdering

gyllings villa
4/24/08
Motivering
Grönt = Fastighet med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Fastigheten/fastigheterna ingår i ett kulturhistoriskt särskilt värdefullt område, utpekat i Stockholms översiktsplan.

Byggnaderna i denna anläggning har stora stadsbyggnadshistoriska och samhällshistoriska värden som välbevarade exempel på bebyggelsen i Södertörns villastad.

På AB Södertörns Villastads initiativ kom ett antal tidstypiska villor att byggas mellan sekelskiftet 1900 och 1920-talet på mer eller mindre jungfrulig mark norr om Magelungen. Villastaden berättar om Stockholms stads utveckling – hur områden som tidigare betraktats som belägna alltför långt från stadskärnan kom att exploateras i takt med att järnvägsförbindelserna förbättrades. Bebyggelsen berättar också om hur olika grupper i samhället; såväl mer välbeställda som folk från den nya medelklassen av tjänstemän, butiksägare, hantverkare o.s.v., fick möjligheter att uppföra sina egna hus. Under 1950- och 60-talet revs många av dessa villor i samband med att de moderna stadsdelarna Farsta Strand och Fagersjö växte fram. De bevarade husen berättar på ett pedagogiskt sätt om stadsdelens tidigare historia – och har alltså betydande lokalhistoriska värden. Det är viktigt att värna om de kvarvarande byggnaderna i villastaden, detta gäller både bostadshusen liksom eventuella uthus och komplementbyggnader.

Villan i Vätö 16 ligger på en höjd invid en strandpromenad och en gata och har också ett stort miljöskapande värde. Det är även kulturhistoriskt värdefullt att den ligger på en bevarad större trädgårds- och naturtomt med äldre ekonomibyggnader. Huset har ett arkitekturhistoriskt värde och bevarar karaktär och byggnadsdelar både från 1903 och 1914, t.ex. volym, panel, dörrar, vissa fönster m.m. Det stora perspektivfönstret på husets veranda och den nytillkomna bron överensstämmer inte med den ursprungliga utformningen. Ekonomibyggnaderna bevarar volym, panel, vissa dörrar och fönster m.m.

Det f.d. stallet och drängbostaden vittnar om en tid då häst och dräng fortfarande var vanligt förekommande och då särskilda byggnader uppfördes för dessa. För att vara en ekonomibyggnad gavs huset en ovanligt genomtänkt fasadutformning och ritades av en arkitekt. Byggnaden har ett samhällshistoriskt-, miljöskapande och byggnadshistoriskt värde. Huset har en äldre helhetskaraktär och bevarar volym, delvis ursprunglig panel, förstuga och förstukvist, vissa spår av den ursprungliga verksamheten i form av f.d. inlastningsöppning
m.m.

Runt stora delar av fastigheten löper ett elegant, ursprungligt smidesstaket som har stor betydelse för miljön. Vid båda husen finns äldre stenläggning och terrasseringar med murar