Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Laholm kn, BYGGET 1:3 VIPPENTORPET

 Anläggning - Värdering

VIPPENTORPET
11/2/09
Motivering
Vippentorpet representerar en gången tids byggnadsskick och är ett oförändrat exempel på en i Halland tidigare domineradnde byggnadstyp; det sydgötska huset. Denna byggnadstyp utgjorde oftast manbyggnad på gårdearna. Den fanns utbredd över södra Götaland vilket innebär att Vippentorpet rpreseterar ett regionalt präglat särdrag. Manbyggnaden har kontinuerligt underhållits med traditionella material och metoder och måste anses vara mycket välbevarad och i ursprungligt skick. Byggnadskropparnas plcering, rumsindelningar, takhöjder och typer av av material är desamma, så långt tillbaka det är möjligt att fastställa. Med hänsyn till detta samt Vippentorpets representativitet ur ett regionalt perspektiv är det byggnadshistoriska och byggnadsteknikhistoriska värdet mycket högt. Ett ytterst litet antal byggnader av denna typ har bevarats till vår tid i oförändrat skick, vilket ytterligare förstärker det kulturhistoriska värdet.

Miljön i sin helhet förmedlar kunskaper om äldre tiders bostads- och arbetsförhållanden. Byggnaden ligger på sin ursprungliga plats, till skillnad från andra bevarade sygötiska hus som vanligen blivit flyttade. Detta innebär att det finns flera beståndsdelar från den äldre gårdsstrukturen i närmiljön. Dessa beståndsdelar visar en gängen tids livsföring präglat av självhushållning och hur den fysiska strukturen som krävdes för detta var organiserad. De iakttagbara element som finns bevarade vid Vippentorpet är en stengrunen från tidigare befintligt urhus, brunn, stengärdesinhägnader, jordkällare och bihave. Tillsammans vittnar dessa om en annan livsstil än den vi idag är vana vid - och om ett annat samhälle. Det samhällshistoriska värdet ligger i de kunskaper om det äldre samhällets ekonomiska organisering som miljön i sin helhet bidrar med.

Sammanfattningsvis är Vippentorpet, med sin för länet unika flätade risgavel, en ovanlig autentisk och typisk representant för sin tid samt för regionens byggnadstradition. Miljön i sin helhet bidrar till kunskap om och förståelse för en gången tids samhälle. Ur regionalt perspektiv har torpet därtill en stark koppling till riksspelmannen August Ysenius.

Länsstyrelsen anser att Vippentorpet ska betraktas som synnerligen märkligt genom sitt kulturhistoriska värde och att det därför ska förklaras som byggnadsminne enligt 3 kap lagen om kulturminnern m m (SFS 1988:950).