Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Hudiksvall kn, HALSTA 1:1 M.FL. OPPEGÅRDEN

 Anläggning - Värdering

Oppegården i Halsta
3/22/10
Motivering
Oppegården i Halsta är en av de mycket få helt kringbyggda, s.k. nordsvenska gårdar som finns bevarade på ursprunglig plats i länet. Gårdstypen var, historiskt sett, karaktäristisk för hela norra Sverige men är idag ytterst sällsynt. Av länets nordsvenska gårdar utmärker sig Oppegården då samtliga bostadshus är byggda i en våning. Detta ger en ålderdomlig karaktär, med tydlig 1700-talsprägel. Spåren av äldre byggnader finns dessutom bevarade i återanvända delar av takkonstruktionerna, daterade till 1500-talet.

Gården är ovanligt komplett, med allt från stora delar av den fasta inredningen till de flesta av självhushållets ekonomibyggnader bevarade. Här finns exempelvis ladugård, stall, fårhus, loge, härbre, lador och förrådsbyggnader. Därtill är även Oppegårdens smedja och bastu bevarade norr om gården. Den välbevarade bebyggelsemiljön har därför ett betydande värde. För helheten är även den gräsbevuxna gårdsplanen och den omkringliggande odlingsmarken med sina stengärdesgårdar av stor betydelse.

Oppegården har också ett mycket stort värde som kultur- och byggnadshistoriskt dokument. Den speglar hälsingegårdarnas utveckling under den tid då de kringbyggda anläggningarna helt dominerade i landskapet. Gårdens ovanligt välbevarade ekonomibyggnader ger värdefulla upplysningar om produktion coh arbetsliv i äldre tid och är således viktiga ur såväl socialhistorisk som pedagogisk synvinkel. Vissa bevarade funktioner på gården berättar också en intressant teknikhistoria. Ett exempel på detta är tröskningens mekanisering.

Som lokal traditionsbärare har dessutom Oppegården en särskild position då ett antal sägner berättar hur gården undvek att bli nedbränd av ryssarna under deras härjningar längs Östersjökusten år 1721.

Sammantaget utgör Oppegården med sin historia, sina byggnader, interiörer och bevarade funktioner ett representativt, men idag ytterst sällsynt exempel på en välbevarad, kringbyggd hälsingegård från tidigt 1800-tal.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gävleborg, 2010-03-22, Dnr 432-14113-09. Bilaga - Förslag till byggnadsminnesförklaring, 2010-02-02, Dnr 432-14113-09.