Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Halmstad kn, ESMARED 1:9 ESMAREDS KAPELL

 Anläggning - Värdering

ESMAREDS KAPELL
9/28/07
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING
ESMAREDS KAPELL ligger invid en vägkorsning öster om Halmstad och Simlångsdalen. Kyrkotomten har oregelbunden form och kringgärdas av en stenmur. Innanför stenmuren växer träd och buskar. Invid kapellets sydvästra hörn finns en klockstapel som stilmässigt anknyter till kapellet. Till anläggningen hör även en mindre uthusbyggnad.

Kapellet är inrymt i en f d skolbyggnad av trä, flyttad från Småland till sin nuvarande plats 1890. Byggnaden användes först som skola och tillbyggdes 1913 med kapelldelen efter ritningar av den snickarkunnige kontraktsprosten Richard Conricus, som även medverkade vid kapellets uppförande. Kapellet övergick till Breareds församling vid årsskiftet 1958-59. Kapellet präglas såväl ut- som invändigt av en historicerande blandstil. Byggnaden utgörs av en kyrksal, sammanbyggd i vinkel med ett skolhus, med smalare rakt avslutat kor åt söder. Fasaderna är klädda med gulvit fjällpanel och genombryts av spröjsade fönster. De branta sadeltaken är tegeltäckta. Byggnaden är utvändigt mycket välbevarad och har exteriört endast obetydligt förändrats sedan uppförandet. 1972 slogs kyrksal och skolsal samman och en liten toalettutbyggnad i anslutande stil tillkom.

Interiören och inredningen präglas i huvudsak av byggnadstiden 1913. Delar av inredningen ritades Conricus, däribland predikstolen och dopfunten. Kyrkorummet har vitmålade väggar och täcks i främre delen av ett vitmålat pappspänt tredingstak. Bakre delen har ett lägre plant skivklätt tak som indelas i fält av ett listverk. Det smalare koret avdelas från kyrkorummet med en valvbåge dekorerad med ett bibelspråk. De småspröjsade fönstren har raka överstycken och bildar fönsterband med gemensamma profilerade foder. Altarprydnaden utgörs av en glasmålning i korets östvägg. Invid den bakre väggen står dels den gamla skolorgeln, dels en orgel inlånad från Breareds kyrka. Den öppna bänkinredningen bestående av tio bänkar härrör från Martin Luthers gamla kyrka.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkotomtens murar, trädrader, klockstapel och grusade gångar.
- Exteriörens prägel av 1890- och 1910-tal.