Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Halmstad kn, GRUMSHULT 1:78 M.FL. NISSASTRÖMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

NISSASTRÖMS KYRKA
9/28/07
Motivering
NISSASTRÖMS KYRKA är belägen i Halmstads församling i brukssamhället Nissaström öster om Halmstad. Kyrkan och den i norr sammanbyggda kyrklängan angränsar i öster till en sluttning med lövskog. Längs kyrkans norra, östra och södra sida löper en låg mossbelupen kallmurad stenmur. Väster om kyrkan ligger Nissaströms konferens- och kursgård i flera gulmålade träbyggnader.

Kyrkan byggdes 1939-40 efter ritningar av Göteborgsarkitekten Sigfrid Ericson och är en av få kyrkor i Halland som byggdes under 1930-talet. Kyrkobygget påbörjades 1939 och bekostades av ägarna till Nissaströms bruk, Edwin och Anna Berger. En längre byggnad, kallad kyrklängan, är sammanbyggd med kyrkan i norr. Kyrkan uppfördes av tegel och består av ett rektangulärt långhus med smalare rakslutet kor i öster som bär upp ett torn med reslig spira. Den obearbetade markstenen i sockelpartiet framhäver det rustika hos byggnaden, kännetecknande för nationalromantiken. Kyrkan är en typisk representant för de kyrkor som byggdes under 1900-talets första decennier där ett skickligt utnyttjande av naturmaterial kombinerades med influenser från tidigare århundraden, i synnerhet 1700-talet. Exteriören är välbevarad med de karaktärsskapande branta skiffertäckta sadeltaken och den slanka tornspiran.

Kyrkorummet avslutas i öster av ett smalare rakt avslutat kor. Interiören är 1700-talsinspirerad med karaktärsskapande bemålat innertak av konstnären Gunnar Torhamn. Konstnären utförde även altarmålningen al fresco, där är Nissaströmsbor avporträtterade. Av hans hand är också lackrelieferna med motiv ur Nya testamentet på predikstolens speglar. Sigfrid Ericson ritade även kyrkans fasta välbevarade inredning. Dopfunten är skuren i trä av skulptören Axel Valey, Stockholm. Nummertavlan är ett äldre arbete. Vapenhusets fasta omålade träinredning är mycket välbevarad och liknar arkitektens samtida sakristieinredningar.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkotomtens kallmurade stenmurar och grusade gångar.
- Kyrkans välbevarade exteriör och interiör.
- Den arkitekturbundna utsmyckningen av Gunnar Torhamn.
- Den fasta inredningen från byggnadstiden.
- Vapenhusets fasta omålade träinredning och takmålning.