Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Halmstad kn, ÅSEN 9 OSKARSTRÖMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

OSKARSTRÖMS KYRKA
9/28/07
Motivering
OSKARSTRÖMS KYRKA är belägen på ny kyrkplats centralt i Oskarströms tätort. Kyrkotomten är kuperad och inhägnas av en kraftig tegeltäckt mur med grindparti i öster och stigport i norr. I det sydöstra hörnet finns ett bårhus med visningsrum. Byggnaden är utformad som en stor portal som man kan passera under och materialen är natursten och tegel, liksom i stigporten. Väster om kyrkan finns församlingshem och pastorsexpedition (1988).

Oskarströms kyrka uppfördes 1916-17 på ny kyrkplats efter ritningar av arkitekten Otar Hökerberg, Stockholm. Kyrkan uppfördes i nationalromantisk stil av rött handslaget tegel från Slottsmöllan i Halmstad. Kyrkorummet är orienterat i nord-sydlig riktning och har latinsk korsplan med smalare rakt avslutat kor åt söder samt huvudingång i norr. De nationalromantiska stildragen återfinns i sadeltakets branta takfall samt i de tydligt redovisade materialen tegel och natursten. Tornet i norr kröns av en karaktärsskapande reslig spira med tornur och kopparbeslagna ljudluckor. Exteriören är välbevarad sedan byggnadstiden.

Kyrkans interiör präglas i huvudsak av byggnadstidens nationalromantik, som främst kommer till uttryck i det med målningar dekorerade tredingstaket. För dekorationsmålningen svarade i huvudsak Stockholmskonstnären Yngve Lundström, som tillsammans med glasmästaren N. P. Ringström i Stockholm också utförde glasmålningarna i koret. De blyinfattade fönstren i sidoskeppen uppsattes 1923 och orgeln invigdes samma år. Dekorationsmåleriet på korväggen utfördes dock av Erik Sköld, Halmstad. Örnen på pelaren bakom predikstolen utfördes av skulptören Tore Strindberg. Han utförde även stuckrelieferna på altaret. Takarmaturen utfördes efter Hökerbergs ritningar. Den fasta inredningen och inventarierna är välbevarade från byggnadstiden.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkotomtens murar, grindparti, stigport och bårhus.
- Kyrkans välbevarade exteriör och interiör.
- Den fasta inredningen och inventarier från byggnadstiden, inklusive takarmaturen.
- Det arkitekturbundna måleriet och glasmålningarna.