Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Halmstad kn, GUVERNÖREN 1 MARTIN LUTHERS KYRKA

 Anläggning - Värdering

MARTIN LUTHERS KYRKA
12/7/06
Motivering
Martin Luthers kyrka, som kallas "Plåtkyrkan" i folkmun, ansluter till Nyhems stadsdelscentrum i Halmstad. Byggnaden är treskeppig hallkyrka uppförd i ett genomgripande modernistiskt formspråk. Kyrkan uppfördes 1970 på en ny kyrkplats efter ritningar av Stockholmsarkitekterna Bertil Engstrand och Hans Speek. Arkitekterna ville skapa en låg och vänligt inbjudande kyrka som inte hävdar sig genom höjd utan genom annorlunda material och form. Anläggningen rymmer på ett tidstypiskt sätt skilda församlingsfunktioner sammanbyggda under ett tak, inklusive en inbyggd klockstapel.

Kyrkan är placerad i en park av akacior med gräsklädda markytor där parksoffor är utplacerade. Vid angränsande gator växer trädrader. Framför huvudentrén i sydväst är marken stenbelagd. Härifrån öppnar sig byggnaden med två armar med kyrkodelen i sydost och övriga funktioner mot norr och väster. Pastorsexpeditionen i nordväst är skild från församlingshuset genom gallergrindar. Den är byggd i två våningar och inrymmer, förutom expeditionslokal med mottagningsrum för jourpräst, även rum för diakonens mottagning. Arkitekturen är modernistisk med stora, slutna väggpartier som kontrasterar mot öppna glasytor. Byggnaden är asymmetrisk med församlingsrum och smalare kor, utbyggd sakristia i väster och sidoställt klocktorn i sydost. Exteriören är bevarad sedan uppförandet och är klädd med ljusgrå, rostfri syrafast stålplåt med böljande, rundade takfall.

Det rymliga kyrkorummet är uppbyggt som en "via sacra", med processionsväg fram mot altaret. Väggarna är växelvis av corténstål och vitbetong, veckade för akustikens skull. Det sedan uppförandet välbevarade kyrkorummet täcks av ett högt, vågformat valv. Rummet är relativt mörkt med ljusinsläpp vid takfoten i form av en modern klerestorievåning samt framme vid koret. 1988 insattes färgade korfönster tillverkade efter förslag av Erik Olsson, Halmstadgruppen. Golvet i rummet består av Ölandskalksten och sluttar svagt nedåt för att åter stiga en aning i koret. Lamporna är formgivna efter österländska oljelampor. Altaret består av tre sammanställda, säreget utformade furubord. Korväggen pryds av ett triumfkrucifix med Kristus som den segrade konungen. Även predikstolen är i fur och har som bakgrund en vävnad med Betlehemsstjärnan. Bänkinredningen är fast och utgörs av klädda stolar på balk. I bakre delen av kyrkorummet finns ett kapell för andakter och vigslar.

Martin Luthers kyrka har en koncentrerad plan som sammanbinder anläggningens olika delar till en levande organism som samlar kyrkorummet i centrum. Kyrkobyggnaden utmärker sig genom sina annorlunda material och sin säregna, asymmetriska form och har höga arkitektoniska värden. Arkitekternas okonventionella materialval och säregna, konsekventa formgivning gör Martin Luther till en av den svenska efterkrigstidens mest intressanta kyrkobyggnader.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan är såväl ut- som invändigt ett sedan tillkomsttiden mycket välbevarat exempel och en god representant för modernismens kyrkobyggnadskonst.
- Byggnadskomplexets inredningar och detaljer.
- Kyrkotomtens enhetliga gestaltning.