Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Halmstad kn, SLÄTTÅKRA 6:1 M.FL. SLÄTTÅKRA KYRKA

 Anläggning - Värdering

SLÄTTÅKRA KYRKA
10/5/06
Motivering
Slättåkra kyrka ligger på en medeltida kyrkplats centralt belägen i Slättåkra samhälle, norr om Halmstad. Det omgivande landskapet är till större delen skogsbeklätt med vissa uppodlade partier, främst i Suseåns dalgång. Kyrkan bildar en sammanhållen miljö tillsammans med skolan i väster, församlingshemmet i sydväst samt prästgården och pastorsexpeditionen i sydost.

Kyrkan omges av en kyrkogård som kringgärdas av en naturstensmur med trädrader innanför. I sydväst finns ett nyare parti av kyrkogården med en minneslund. Den yngre delen ligger i en lägre nivå och nås via en stentrappa. Grusade gångar leder fram till och runt kyrkan samt ut i gravkvarteren. I öster leder en asfalterad gång fram mot absiden. Till anläggningen hör ett bårhus beläget i sydväst samt en förrådsbyggnad i öster.

Slättåkra kyrka med medeltida ursprung består av ett rektangulärt långhus med ett smalare, absidförsett kor. I väster finns ett stentorn som är jämnbrett med långhuset och på korets norra sida en vidbyggd sakristia. I byggnaden ingår de huvudsakliga mursträckningarna av en romansk stenkyrka, som senare har byggts till i etapper. 1776 förlängdes långhuset mot väster och tornet tillkom. Sakristian vidbyggdes i norr 1935-36 efter ritningar av arkitekt Harald Wadsjö. Kyrkan präglas utvändigt av de tillbyggnader som successivt har skett, vilka också är tydligt avläsbara i exteriören. Exteriören är enkel med vitputsade, odekorerade murar genombrutna av stickbågeformade fönsteröppningar. Långhus, kor och sakristia täcks av separata sadeltak täckta med kopparplåt. Det breda stentornet med spåntäckt överbyggnad i barockstil med karakteristiskt svängd huv och sluten lanternin särpräglar kyrkans exteriör.

Interiören fick sitt nuvarande utseende i samband med en omfattande restaurering som genomfördes 1935-36 under ledning av arkitekt Harald Wadsjö. Denna syftade till att lyfta fram äldre stildrag i kyrkorummet. Nu rekonstruerades en triumfbåge mellan långhus och kor och i koret slogs ett kryssvalv av tegel. Bänkarna fick nya gavlar och läktaren fick sin nuvarande utformning. Målarmästaren Peter Hallbergs målningar från 1801-02, som nu pryder tak och läktarbarriär, togs också fram. I kyrkorummet finns olika tidsepoker representerade i form av ett triumfkrucifix från 1200-talet, altaruppsats från 1500-talet, predikstol från 1634 samt dopfunt från 1700-talet. Som helhet präglas kyrkorummet av olika tidsskikt.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens stenmurar, trädrader, häckar och grusade gångar.
- Det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- Exteriörens prägel av medeltid och senare tillbyggnader.
- Peter Hallbergs målningar från 1801-02.
- Kyrkans interiör präglas starkt av Wadsjös renovering där bl a valvslagningen i koret, triumfbågen, läktarbarriären med kolonner och överstycken, bänkgavlar och de framtagna takmålningarna samt målningar på läktarbarriären från 1801-02 är karaktärsskapande.
- De äldre inventarierna: triumfkrucifix från 1200-talet, altaruppsats från 1500-talet, predikstol från 1634 och dopfunt från 1700-talet.