Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Motala kn, FIVELSTAD 13:1 FIVELSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

FIVELSTADS KYRKA, FIVELSTADS KYRKOGÅRD
10/5/04
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkans dominerande läge och dess samspel mellan 1800-talets byggnadskropp och det medeltida tornet gör ett betydande intryck i landskapet som förstärks av kyrkogården.

Kyrkogården
Kyrkogårdsmuren med järnsmidesgrind och gravkapellet bildar en enhet med kyrkobyggnaden. Det är av stor vikt att behålla denna enhet. Kyrkogården lades om vid slutet av 1950-talet, men den tidigare betoningen av kyrkogårdens nord/sydliga riktning söder om kyrkan finns kvar. Tillsammans med trädkransen visar det på det parkideal, som var vanligt på landsortskyrkogårdar från mitten av 1800-talet. De ålderdomliga gravvårdarna från 1600-talet och 1700-talets första år, bör föras in i kyrkans inventarieförteckning och vårdas.

Kyrkobyggnaden
Fivelstads kyrka utgör ett exempel på de förändringar som många sockenkyrkor genomgick under befolkningsökningen under 1800-talet då kravet på ett större kyrkorum resulterade i en nybyggd kyrka. I Fivelstad behöll man dock det medeltida tornet.

" Det medeltida tornet har ett stort byggnadshistoriskt värde och utgör en källa till kunskap om medeltida murverksteknik.

" Kyrkorummet har i stort bevarat sin karaktär från byggtiden 1882 såsom det panelade tredingstaket, predikstolen, altarringen och läktaren.


" Gravhällarna i vapenhuset visar på äldre tiders gravskick och inflytande från socknens enda sätesgård Rävsjö. Gravhällen med stavkors är en av få avbildade stavkors i länet.

" Från den medeltida kyrkan finns kulturhistoriskt värdefulla inventarier dopfunten som visar på kontinuitet från medeltiden. Av stort värde är också den äldre predikstolen från 1713.