Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Motala kn, VINNERSTAD 7:34 VINNERSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

VINNERSTADS KYRKA, vinnerstads kyrkogård
8/29/06
Motivering
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med närliggande f d kantorsbostad, prästgård och skola en samlad kyrkomiljö som vittnar om kyrkplatsens tidigare betydelse som sockencentrum.
Kyrkogården
En fullständig kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.
Kyrkobyggnaden
Vinnerstads kyrka har trots sentida förändringar påtagligt behållit sin medeltida karaktär. Kyrkans kalkstensmurar och vissa valv och muröppningar tillhör den medeltida byggnadsepoken och utgör en viktig kunskapskälla om medeltida byggnadsteknik. De kvarvarande originaldelarna till den ovanligt påkostade sandstensportalen på sidoskeppets västra sida utgör ett mästerligt exempel på medeltida stenhuggeriarbete. Till den medeltida epoken hör även väggarnas och valvens kalkmålningar, altarskåpet och den ovanligt utformade dopfuntscuppan med spår av bemålning.

Kyrkan utgör en god representant för de små medeltida kyrkor som förändrats och tillbyggts till följd av befolkningsökningen. Det södra sidoskeppet tillkom så sent som 1897. De i övrigt få kvarvarande spåren efter den omfattande renoveringen 1897, som t ex dörren till sakristian och långhusvinden, har restaureringshistoriska värden. Interiören har genom valven och de framtagna kalkmålningarna en senmedeltida karaktär. Kyrkan karakteriseras idag även av arkitekt Kurt von Schmalensees renovering 1952, som syftade till att i möjligaste mån återställa kyrkans medeltida utseende. Bl a orgelläktaren och bänkinredningens färgsättning är ett tidstypiskt inslag. Kyrkan är dessutom en av få som fortfarande har bänkkvarter som ansluter mot såväl nord- och sydvägg som västvägg.

Bland kyrkans äldre inredning och inventarier bör predikstolen, 1600-tals dopfunten och gravhällarna framhållas. Dopfunten som är tillverkad av Johan Andersson Silfverling i Vadstena är även intressant ur ett regionalt perspektiv.

Sammanfattning
" Vinnerstads kyrka har trots sentida förändringar påtagligt behållit sin medeltida karaktär. Kyrkans kalkstensmurar och vissa valv och muröppningar tillhör den medeltida byggnadsepoken och utgör en viktig kunskapskälla om medeltida byggnadsteknik. De kvarvarande originaldelarna till den påkostade portalen på sidoskeppets västra sida utgör ett mästerligt exempel på medeltida stenhuggeriarbete.

" Interiören har genom valven och de framtagna kalkmålningarna en senmedeltida karaktär. Kyrkan karakteriseras idag även av arkitekt Kurt von Schmalensees renovering 1952, vilken ger en intressant inblick i den tidens restaureringsideal.