Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Malmö kn, TYGELSJÖ 41:39 TYGELSJÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

TYGELSJÖ KYRKA
10/3/17
Motivering
Kulturhistorisk karaktärisering för Tygelsjö kyrkoanläggning
Tygelsjö kyrka, högt belägen mitt i byn, ligger i ett fint sammanhang med prästgård och församlingshem i prästgårdsparken. Byn har i centrum kvar flera äldre hus från förra sekelskiftet. Utanför är byn kraftigt utbyggd med småhus från 1960-talet och framåt.

Kyrkogårdarna är omgivna av murar och dekorativa gjutjärnsstaket. Praktfulla grindar av trä och gjutjärn markerar ingångar. Gamla kyrkogården har ovanligt många äldre gravstenar kvar på sina ursprungliga platser. Båda kyrkogårdarna karaktäriseras av buxbomsinramade singeltäckta gravar enligt sent 1800-tals ideal. Platsen har mycket lång kontinuitet med en tidigare romansk kyrka och eventuellt även en stavkyrka utanför den nuvarande kyrkogården.

Kyrkan är byggd under en intensiv kyrkobyggnadstid. Främsta anledningen till nybyggnad var den stora befolkningstillväxten men även att samhället förändrades i grunden genom enskiftet, politiska reformer, industrialiseringen, järnvägens tillkomst och splittring mellan statskyrkan och fritänkare. Den nya kyrkan sågs som en statussymbol för ordning och skönhet och maktsymbol för stadskyrkan. Tyngdpunkten av nybyggnader 1880-1910 i Skåne skedde runt Malmö-Lund. Den förhärskande stilen under denna tid var nygotiken som beskrevs av Helgo Zettervall i ”Allmänna anvisningar”.

Tygelsjö kyrka är invigd 1905 och ritad av ingenjör A W Lundberg. Han var även under en period direktör på Skånska Cementgjuteriet i Lomma där kyrkans viktoriaplattor och cement tillverkades.

Kyrkan i nygotisk stil är byggd med tydlig höjdsträvan. Murarna är av rött tegel med horisontella band av glaserat mörkt tegel. Profiltegel är använt runt fönster och dörrar och markerade med glaserat tegel. Dörrarna är smyckade med kraftfulla dekorativa järnbeslag som är typiska för nygotiken. Kyrkan är en god representant för nygotikens höjdpunkt mellan 1880-1910 och har flera av dess kännetecken som oputsade
tegelmurar, strävpelare, profiltegel, detaljrikedom och höjdsträvan. Nygotiken ansågs vid denna tid som den bästa arkitekturstilen för att förmedla det teologiska budskapet. I inredningen var det viktigt att betona alla detaljers kyrkliga karaktär i motsats till profant och skapa ett rum som var andaktsväckande och upplyftande. Eftersom nygotiken var den dominerande stilen vid denna tid finns det tre nygotiska kyrkor i
Limhamns församling.

Kyrkan visar på den nya tid som kom med järnvägen och industrialiseringen då ornament kunde gjutas prefabricerade i cement, skiffer och viktoriaplattor kunde fraktas på järnvägen. På så vis påverkade industrialiseringen inte bara tekniken utan också gestaltningen.

Kyrkorummet är högt, treskeppigt och det mest framträdande och karaktäristiska är de dekormålade valven som bärs av sandstenskolonner och de färgrika fönstren med masverk av betongelement. Väggarna har målad kvaderindelning. Interiören präglas främst av ursprungsåret 1905 men med vissa inventarier som är från den gamla kyrkan.

Interiört är kyrkan välbevarad med ursprunglig inredning i form av ekådrade öppna bänkar, orgelfasad, psalmnummertavlor i nygotisk stil från byggnadsåret. Golvets tidstypiska viktoriaplattor är kvar.
Från den gamla kyrkan finns romansk dopfunt och från 1500-tal är predikstol och altaruppsats. Den senare har en ovanlig utformning där uppsatsens går ut som en baldakin över altaret. En liknande från samma verkstad finns även i närbelägna Västra Klagstorps kyrka.