Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Bengtsfors kn, LAXARBY STOM 4:1 M.FL. LAXARBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

LAXARBY KYRKA
3/1/04
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING

Området kring kyrkan har en lång bebyggelsekontinuitet. Kyrkplatsen, sannolikt medeltida, ligger på en framträdande höjd i det kuperade odlingslandskapet vid Laxsjön. Intill kyrkan finns den gamla sockenstugan och på andra sidan sjön, prästgården, vilken fortfarande är i bruk.

Kyrkan, troligen uppförd vid 1600-talets mitt, är en typisk representant för kyrkobyggandet i Dalsland vid denna tid, en timrad träkyrka med tresidig koravslutning, ursprungligen utan torn. Kyrkans präglas av flera ombyggnader och renoveringar och är en av landskapets få korskyrkor. På 1700-talet tillkom korsarmarna, sakristian och gamla vapenhuset och 1884 uppfördes tornet i tidstypisk trägotik. Framträdande i kyrkorummet är den praktfulla 1700-talsinredningen i koret, altaruppsats, predikstol och psalmnummeränglar i provinsiell barockstil av den i stiftet kände bildhuggaren Isac Schullström. Framträdande i i kyrkorummet är också dopalataret i norra korsarmen med äldre altaruppsats från 1700-talet, liksom orgelns (1884) placering i västra korsarmen. Kyrkorummet har genomgått en renoveringshistoria likt många andra kyrkor, stora ingrepp vid 1800-talets slut och återrestaurering under 1900-talets första hälft. Interiören präglas också av en större restaurering 1982 då bl a den nuvarande färgsättningen tillkom.

Kyrkan äger flera inventarier från medeltiden, dopfunten i täljsten, ett rökelsekar av brons och två kyrkklockor. På kyrkogården finns äldre smidda gravkors.


Att särskilt tänka på i förvaltning och användande av kyrkan och kyrkomiljön
- kyrkplatsen och området kring denna har lång kontinuitet
- kyrkans relativt höga ålder bland träkyrkorna
- det är en av få korskyrkor i Dalsland
- kyrkans 1700-tals inredning; två altaruppsatser, predikstolen och psalmnummerränglarna
- kyrkan har genomgått flera renoveringar präglade av sin tids ideal
- kyrkans och bårhusets stickspåntak, vilket är ovanligt i förhållande till s k kyrkspån
- orgelns ovanliga placering i västra korsarmen
- kyrkans medeltida inventarier; täljstensdopfunten, rökelsekaret och klockorna
- de smidda gravkorsen på kyrkogården