Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Borås kn, BORGSTENA 13:1 BORGSTENA KYRKA

 Anläggning - Värdering

BORGSTENA KYRKA
2/13/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Borgstena kyrka med kyrkogård har en solitär placering på en hög kulle invid den lilla sjön Nossekälla Omgivningen är ett äldre, kuperat, småskaligt och skogskantat odlingslandskap. Modern flerfamiljsbebyggelse i liten skala finns längre västerut i Borgstena stationssamhälle. I kyrkomiljön finns en gammal timrad likbod, ett församlingshem, där en skolbyggnad från 1860-talet ingår, samt en nyare ekonomibyggnad. Kyrkomiljön med omgivande odlingslandskap är utpekad som en av Borås värdefulla kulturmiljöer.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Till anläggningen med den ursprungligen medeltida kyrkan leder en stiglucka, troligen från 1750-talet, och i öster står en klockstapel med årtalet 1851 angett på taktuppen. Kyrkogården omges av kallmurar av sten, där somliga öppningar har grindar, och har under 1900-talet utvidgats i två omgångar. Kyrkogården är trädfattig och gravarna har överlag en spontan placering och stora ytor saknar gångar, vilket sammantaget skapar ett ålderdomligt uttryck från tiden före planläggning och indelning av kyrkogårdarna i kvarter. Flera gravar har bedömts ha stort kulturhistoriskt värde.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan uppfördes under 1100- eller tidigt 1200-tal. Den är en av tre bevarade kyrkor med medeltida ursprung i Ås kontrakt. Nordväggen lär ha ursprungligt murverk bevarat. Exteriört och planmässigt präglas kyrkan av den utformning som gavs vid ombyggnaden 1753 med sakristia, vapenhus och fönster. Dess ringa bredd och tornlöshet pekar dock mot det medeltida ursprunget. Den rikt utsmyckade interiören, huvudsakligen samtida med kyrkans ombyggnad, har homogen karaktär med provinsiell prägel. Viktigt för kyrkans karaktär är takets spegelvalv, typiskt för 1700-talet i trakten, figurativt utsmyckat av konstnären Detleff Ross, som dekorerade ett stort antal av traktens kyrkor. Av den fasta inredningen återstår en tidigare altartavla och predikstol från 1600-talet samt läktare, altaruppsats, bänkinredning, psalmnummertavlor, läktarbröstets apostlamålningar, och altarring från 1700-talet. De uppvisar till stor del ursprunglig bemålning. Den ovanligt välbevarade bänkinredningen har, trots viss decimering, mycket höga kulturhistoriska värden, både som dokument och för upplevelsen av kyrkans ålder. Den invändiga putsen är anbringad på traditionellt vis som ger förtjänstfulla skiftningar, en "levande" yta, som harmonierar med byggnadens ålder.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkomiljöns och odlingslandskapets status som en av Borås kommuns
värdefulla kulturmiljöer.
- Kyrkans solitära läge i miljön.
- Likboden.
- Skolbyggnaden, som är en del av nuvarande församlingshem, är den enda av
flera sockenkommunala byggnader som återstår kring kyrkan.
- Klockstapelns och stigluckan.
- Den äldre kyrkogårdens sammanhållna ytor, stenmurar och trappa upp i
söder.
- Det medeltida murverket utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Exteriörens karaktär av medeltida kyrka präglad av tillbyggnaden 1753.
- Interiörens särdeles välbevarade och enhetliga prägel av 1700-talets
utformning i barockstil.
- Skiffertaket är ett regionalt särdrag.
- Innertakets form och dekorationsmåleri.
- Bevarad äldre inredning och dess bemålning.
- Den ovanligt välbevarade bänkinredningen.
- Läktartrappan från långhuset.
- Den traditionella putstekniken.