Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Borås kn, KINNARUMMA 18:1 KINNARUMMA KYRKA

 Anläggning - Värdering

KINNARUMMA KYRKA
10/4/05
Motivering
KINNARUMMA KYRKA ligger i utkanten av Kinnarumma samhälle utmed landsvägen från Borås söderut mot Fritsla. Söder om den nuvarande kyrkan finns en äldre kyrkplats med bevarade grundmurar från en 1900-talskyrka efter ritningar av Adrian Crispin Peterson, riven 1943. I kyrkoanläggningen ingår förutom kyrkan med omgivande kyrkogård med medeltida anor, också en nyare begravningsplats ett stycke söder om kyrkan. Intill denna ligger också ett bårhus (1946) ritat av stadsarkitekten i Borås, Harald Ericsson. Bägge kyrkogårdarna inhägnas av kallmurade stenmurar som kantas av trädrader. På den äldre kyrkogården finns många värdefulla gravvårdar, särskilt märks en spånklädd gravtumba från 1783.

Kinnarumma kyrka uppfördes 1940 av sten på medeltida kyrkplats efter ritningar av Göteborgsarkitekten Sigfrid Ericson, bördig från grannsocknen Fritsla. Kyrkan är en vitputsad enskeppig salkyrka med smalare, rakt avslutat kor, torn i väster och vidbyggd sakristia i norr. Den rikt formade tornhuven kröns av en spira och har skiffertäckning, liksom övriga sadeltak. Kyrkan har en traditionell utformning med långhus och torn, vilket är karakteristiskt för kyrkor som uppfördes från 1920-talets mitt och några decennier framåt i tiden. Exteriören och interiören präglas av tidstypisk klassicism men uppvisar också modernistiska drag.

Arkitekten ritade även kyrkorummets fasta inredning och för den konstnärliga utsmyckningen svarade konstnären Gunnar Torhamn. Läktarunderbyggnader som väl integrerats i kyrkorummet utfördes vid 1970-talets mitt efter ritningar av Göteborgsarkitekten Arne Nygård. Tre av fälten på läktarbröstningen dekorerades 1973 med figurativa målningar av Göteborgskonstnären Joël Mila.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkplatsen har medeltida ursprung.
- Den äldre kyrkogårdens murar, trädkrans, grindpartier och äldre gravvårdar, däribland en spånklädd gravtumba från 1783.
- Kyrkan som den ena av två i Älvsborgsdelen av Göteborgs stift uppförda efter 1939 som skyddas enligt Kulturminneslagen.
- Kyrkans sedan uppförandet oförändrade exteriör.
- Interiörens bevarade karaktär och inredning från tillkomsttiden.
- Den konstnärliga korutsmyckningen utförd av konstnären Gunnar Torhamn.
- Utsmyckningen på läktarbröstningen av konstnären Joël Mila.