Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Borås kn, RYDBOHOLM 1:376 RYDBOHOLMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

RYDBOHOLMS KYRKA
5/19/05
Motivering
Rydboholms kyrka ligger väl synlig intill en fördämning av Viskan på en gräs- och trädbevuxen kyrkotomt nära bruket i Rydboholm. Till anläggningen hör ett församlingshem byggt kring sekelskiftet 1900 och som ursprungligen fungerat som sjukstuga.

Rydboholms kyrka uppfördes år 1852 som brukskyrka åt de anställda vid Rydboholms AB, och bekostades helt av företagets grundare, industripionjären Sven Erikson. Kyrkan med övrig bebyggelse belägen intill Viskans fördämning och fall med koppling till Rydboholms AB utgör område av riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkans EXTERIÖR är närmast nyklassicistisk till karaktären med vitputsade väggar, genombrutna av stora, rundvälvda fönster. Det plåttäckta långhustaket är flackt och ter sig lågt i förhållande till tornets högsträckta huv i kopparplåt med öppen lanternin. Kyrkan, som ursprungligen endast bestod av ett långhus, fick ett trätorn 1899 som ersattes med det nuvarande år 1934 efter ritningar av arkitekt Sigfrid Ericsson. Vid södra porten mitt på långhuset syns en monumental naturstenstrappa med dubbla lopp.

INTERIÖREN präglas framför allt av en genomgripande renovering gjord år 1918-20. Själva rumsgestalten är emellertid ljus och luftig med nyklassicistisk karaktär, bevarad sedan nybyggnadstiden. Vid renoveringen 1918-20 försågs kyrkan med ny altartavla utförd av Boråskonstnären John Hedaeus, som även stod bakom de dekorativa målerierna i fönsternischerna och kring ljuskronornas fästen. Utöver detta ritade han bland annat sniderierna för den nya predikstolen och dopfunten. Vid samma renovering ersattes dessutom altaret samt bänkinredningen och de befintliga väggmålerierna målades över. Hedaeus målerier utfördes i dova färger i en nationalromantisk stil. Dessa kontrasterar mot taket, väggarna, läktarbröstet och orgeln, som alla går i nyklassicistiskt vitt. Interiören har inte förändrats nämnvärt sedan ovan nämnda renovering. Konstnären John Hedaeus stora prägel på interiören ger framför allt stora konst- och personhistoriska värden. I vapenhuset har båda trapporna upp till läktaren bevarats.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Brukskyrka av stort industri- och personhistoriskt intresse.
- Kyrkan ligger väl synlig i bruksmiljön.
- Interiörens rumsliga skepnad från ursprungstiden.
- Konstnären John Hedaeus verk - altartavlan, målerier på tak och i fönsternischer samt de föremål han gjort ritningarna till (dopfunt, predikstol och krucifix).
-Trapporna i vapenhuset.