Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Borås kn, TÄMTA 5:2 TÄMTA KYRKA

 Anläggning - Värdering

TÄMTA KYRKA
3/6/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Tämta kyrka med kyrkogård är belägen i en skogsbygd omgiven av ett församlingshem, fd skola, en bastu och två privatbostäder (den ena fd lärarbostad den andra en äldre småskola), samt bollplan. Två ekonomibyggnader till kyrkan står strax utanför muren. Platsen har en karaktär av sockencentrum från kyrkans tillblivelse. Ingen övrig bebyggelse finns i miljön. Tämta gamla kyrkoplats finns på någon kilometers avstånd åt söder i Tämta by och är inhägnad med några gravvårdar bevarade.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkan uppfördes på en ny kyrkoplats skild från Tämta by. Ena halvan av kyrkogården har en ålderdomligare karaktär än den andra, med endast en gång och glest placerade gravvårdar. Innanför muren står tidstypiska trädrader runtom. Den sydöstra mursträckan är från 1882 av kvadrar från den gamla kyrkan och övriga murar anlades under 1900-talets mitt. Grindhålen är symmetriskt placerade. Ett hjulkors från 1924 har ett stort kulturhistoriskt värde.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan byggdes 1865, ritad av T. Medelplan, och är en eklektisk salkyrka med både nyklassicistiska och nygotiska drag. Exteriören har en ovanlig utformning för trakten och är i stort sett oförändrad sedan uppförandet, med undantag för korets igensatta fönster och norra sidoentréns nya dörr. Interiören präglas av renoveringen 1949, då rumsligheten kring koret och dess utformning tillkom liksom läktarunderbyggnaderna, sakristian, golven, samt bänkinredningens placering och innandöme. Dekormålningarna av konstnären Einar Forseth tillkom också vid denna tid, vilka har person- och konsthistoriskt värde. Kyrkorummet är eklektiskt men ljust och sparsmakat dekorerat i nyklassicistisk anda. Färgsättningen är från omkring 2000. Taket är ursprungligt, liksom bänkdörrarna och läktarbröstningen. Den gamla kyrkans predikstol från barocken och medeltida dopfunt är överflyttade som historiska länkar till den gamla kyrkan. Kyrkans västra del med dubbla vapenhus är mycket egenartad med upplevelsevärden av ålder. Kyrkans ursprungliga predikstol, ljudtak och nummertavla finns bevarade I församlingens ägo finns också en välbevarad likvagn från 1922. Enligt uppgift skall även en bruksblandare av trä finnas bevarad från kyrkans uppförande, vilket är ytterligt ovanligt och ett hantverksteknikhistoriskt dokument.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkomiljöns karaktär av sockencentrum från 1860-talet.
- Ekonomibyggnaderna.
- Kyrkogårdens murar, grindpartier, gångsystem och trädrader.
- Kyrkans bevarade, särpräglade exteriör från byggnadstiden.
- Södra dörren.
- Skifferbeläggningen på taket är ett regionalt särdrag.
- Bevarad ursprunglig inredning och inventarier, även utflyttade.
- Likvagnen och bruksblandaren.
- Innertakets utformning.
- Dekormålningarna av Forseth med person- och konsthistoriskt
värde.
- Bevarad äldre inredning och inventarier.
- De gamla smidda ljushållarna i tornfönstren är ovanliga detaljer och som är
dokument över ljussättningen av kyrkan före elektriciteten och ger
upplevelser av kyrkans ålder.