Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Borås kn, VÄNGA 1:16 M.FL. VÄNGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

VÄNGA KYRKA
3/13/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Vänga kyrka med kyrkogård är belägen invid en våtmark i en fornlämningsrik skogsbygd, vars by har varit sockencentrum sedan äldsta kristna tid. Närmast kyrkan finns Vänga församlingshem och en äldre gård med torp. Vänga är utpekat som en av Borås värdefulla kulturmiljöer.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Före nuvarande kyrka fanns här tre kyrkor: Västergötlands äldsta daterade träkyrka, en stavkyrka från 1060-talet, därefter en stavkyrka från 1240-talet och sedan en stenkyrka uppförd 1642. Kyrkoplatsen har således mycket lång historisk kontinuitet. Äldsta delen av kyrkogården och dess mur finns i norr med få och oregelbundet placerade gravvårdar utan gångar. Där står också stenkyrkans bevarade, timrade vapenhus förtjänstfullt omgiven av ängsmark, liknande de äldsta kyrkogårdarna. Kyrkogården har endast gångar mellan grindarna och kyrkan samt längs dess långsidor. Lönnar står i en rad innanför murarna och björkar som en allé längs västra gången samt i en rad vid södra långsidan.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan uppfördes 1905-06 efter ritningar av arkitekt Fredrik Falkenberg. Den är en salkyrka i en nätt klassisk form, men med de äkta materialen redovisade på nationalromantiskt, tidstypiskt vis. Portarna är också vittnesbärare om detta stilideal. Exteriören är i princip helt intakt. Interiören är också föga förändrad sedan byggnadstiden och uppvisar tidstypiska, nationalromantiska drag i bänkinredning, innertak med egenartade konsoler, altarring och läktarbröstning. Kortakets utformning med många och mörkt färgade valvkappor ger kyrkorummet en särprägel. Den långa historiska kontinuiteten med tre föregångare påvisas av en överflyttad medeltida dopfunt, ovanligt nog kompletterad med en trähuv daterad 1645, samt altaruppsats och predikstol från barocken.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Socknens status som värdefull kulturmiljö i Borås kommun.
- Kyrkoplatsens mycket långa, välkända, historiska kontinuitet.
- Kyrkogårdens murar, grindpartier, begränsade system av grusade gångar
samt trädrader.
- Den gamla kyrkans vapenhus.
- Kyrkans välbevarade exteriör av klassisk form i nationalromantisk
dräkt med ursprungliga portar.
- Interiören är mycket välbevarad sedan byggnadstiden med nationalromantisk
stil i harmoni med äldre inventarier.
- Bevarad ursprunglig inredning och inventarier.
- Bevarade äldre inventarier och inredning, där särskilt dopfuntshuven är
en ovanlig detalj.
- Innertakens utformning som tongivande stilbärare i kyrkorummet.