Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Essunga kn, LEKÅSA 1:28 LEKÅSA KYRKA

 Anläggning - Värdering

LEKÅSA KYRKA
2/10/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Lekåsa socken befinner sig i övergången mellan Skaraborgs uppodlade slätt och Älvsborgs skogsbygder. Kyrkan har ett framträdande läge på en grusås. I miljön ingår en prästgård från 1793 och en f.d. skola. En sten av Byson minner om platsens historia som centralort.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den stora kyrkogården omges av en kallmur med järngrindar och trädrad från sent 1800-tal. Gravarna är belägna i dess södra del där även den gamla kyrkan låg. I nordost är ett bårhus från 1959.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den nyklassicistiska salkyrkan är uppförd 1860 efter ritningar av Överintendentsämbetets arkitekt J F Åbom. Det fullbreda polygonala koret i öster tyder på kvardröjande äldre byggnadstraditioner medan tornets spetsiga lanternin pekar fram mot nygotiken. Efter en brand 1942 återställdes exteriören följande år. Inredningen härrör till sin helhet från detta tillfälle. Den är ritad av arkitekt Evert Milles och ovanligt helgjuten i sin enkla klassicism. Färgsättningen från 1981 är ljus. En altarrelief av Alfred Wallenberg är ett dominerande inslag.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan utgör tillsammans med prästgård och f.d. skola en sammanhållen kyrkomiljö.
- Kyrkans exteriör representerar 1800-talets nyklassicism.
- Interiörens enhetliga och tidstypiska prägel av 1940-talets renovering.
- Bevarad inredning från 1940-talet.
- Kyrkogårdens stenmur, smidesgrindar, trädrad, grusgång och bårhus.