Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Färgelanda kn, LERDALS STOM 1:2 LERDALS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LERDALS KYRKA
1/26/05
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING

Kyrkan är centralt belägen i Lerdalsälvens dalgång, i ett karakteristiskt öppet odlingslandskap med gårdar i krönlägen längs sluttningarna. Kyrkplatsen är troligen medeltida och belägen nere i dalen, intill den landsväg som leder parallellt med den lilla älven. Vid kyrkan finns ett mindre sockencentrum med en f d skolbyggnad med lärarbostäder. Något sydost om kyrkan finns gården Lerdals stom, ursprungligen kyrkojord och prästboställe. På den muromgärdade kyrkogården finns ett vitputsat bårhus och en enkel förrådsbyggnad.

Kyrkans vitputsade långhus och kor är uppfört av sten 1771-72 och det timrade och panelade västtornet 1775. Kyrkans yttre har genomgått få förändringar sedan uppförandet och har karaktäristiska drag för sin tid, det breda långhuset med tresidigt avslutat kor och ett högt brant sadeltak. Kyrkans yttre form påminner om grannkyrkan i Råggärd, uppförd på 1740-talet. Långhusets bredd och höjd ger också karaktär åt det rymliga kyrkorummet med dess höga brädvalv i taket. Rummet präglas av klassicismens ideal med en ljus färgsättning och en altaruppsats med ett träkors, flankerad av två nummertavlor. Placeringen av en sakristia bakom altaret i koret är en företeelse som tidigare var vanlig i många kyrkor men bevarats på få ställen. Prägel åt kyrkorummet ger också den stora västläktaren och orgeln från 1895 med trappor mot västväggen i kyrkorummet samt den stora mängden kolonner under läktaren.


Att särskilt tänka på i förvaltning och användande av kyrkan och kyrkomiljön

- kyrkans föga förändrade exteriör sedan uppförandet på 1770-talet
- kyrkorummets ljusa och rymliga karaktär i nyklassicistisk stil
- den tidstypiska klassiserande altaruppsatsen med ett enkelt träkors och flankerande psalmnummertavlor
- den bevarade läktaren med orgel från 1895, trapporna längs västväggen, den stora mängden kolonner och bevarad bänkinredning under läktaren
- placeringen av sakristian bakom altaret