Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Grästorp kn, TRÖKÖRNA 2:1 TRÖKÖRNA KYRKA

 Anläggning - Värdering

TRÖKÖRNA KYRKA
10/8/04
Motivering
KYRKOMILJÖN - Trökörna kyrka ligger sedan medeltid på en kulle i ett småkuperat odlingslandskap tillsammans med godset Thamstorp. Sambandet mellan gods och kyrka är klart påtagligt.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården har utvidgats flera gånger, det äldsta partiet utgörs av en avgränsad platå. Kyrkogården omges av stenmur, järnstaket, trädrad samt genomlöps av grusgångar. Från 1894 finns ett par smidesgrindar och grindstolpar av sten. Bland gravarna märks ett litet antal från 1600- och 1700-tal.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan är en typisk salkyrka från 1700-talet med tresidig koravslutning. Eventuellt ingår medeltida murverk i de stående murarna. En sakristia i norr har tidigare rymt ett gravkor. I väster är ett historiserande torn från 1894 då även interiören fick sin nuvarande prägel. Denna kännetecknas av tredingstaket. Framträdande är också altaruppsats och predikstol, skurna av Michael Schmidt omkring 1750. Från samma tid härrör även det målade läktarbröstet. Bänkinredning och altarring härrör från 1894. Orgelfasaden härrör från 1902. I övrigt är interiören vit och enkel. Dopfunt och storklocka är medeltida.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans framträdande läge och dess samband med godset Thamstorp.
- Kyrkans exteriör representerar de små medeltidskyrkor som byggts om till salkyrka på 1700- och 1800-talet.
- Eventuellt medeltida murverk.
- Skiffertak är ett regionalt särdrag.
- Interiören präglas av det sena 1800-talets ideal.
- Bevarad barockinredning.
- Bevarad inredning från 1894.
- Orgelfasad från 1902.
- Medeltida dopfunt och kyrkklocka.
- Kyrkogårdens kallmurar, järnstaket, smidesgrindar, grindstolpar, grusgångar, trädrader och gravar från 1600- och 1700-tal.