Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gullspång kn, AMNEHÄRADS PRÄSTBOL 2:1 M.FL. AMNEHÄRADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

AMNEHÄRADS KYRKA
6/20/06
Motivering
KYRKOMILJÖN -Amnehärads kyrka nära Gullspångsälvens utlopp i Åråsviken i Vänern ligger i en kyrkby strax nordväst om Gullspångs stationssamhälle. Till kyrkbyn hör bland annat två skolbyggnader och prästgård.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den stora kyrkogården, utvidgad bland annat 1953 och 1984 omgärdas av en stenmur, en trädrad och häckar. Ingångarna har smidesgrindar med stenstolpar. På kyrkogården finns flera gravvårdar med järnstaket, trädalléer, en damm med fontän, ett vitputsat bårhus från 1967 och en minneslund. Gravvårdarna indelas i kvarter genom grusgångar och häckar.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Amnehärads medeltida stenkyrka utvidgades 1666 genom ett spånklätt, brunmålat trätorn och 1737 genom ett bredare, åttasidigt kor med två spirkrönta strävpelare. Åldern på nordsidans korsarm (det s.k. Rådakapellet) är okänd, men den fanns 1737 och skall ha tillkommit för att betjäna gudstjänstbesökare från Södra Råda. 1835 uppfördes en sakristia öster om koret och ett vapenhus i söder revs. Den igenmurade sydportalen är avläsbar i sydfasaden. Det vitputsade långhuset och koret täcks av ett högt och brant skiffertäckt sadeltak.
Kyrkans rika interiör präglas av dels barock och dels av de rådande idealen vid sekelskiftet 1900. Det spegelvälvda trätaket tillkom möjligen 1734. Predikstolen, placerad på sydsidan, är tillverkad av Bengt Snidare omkring 1650. Altaruppsatsen, som en tid var övermålad, en uppsättning begravningsvapen, en brudbänk samt ett epitafium och troligen två stolar i Rådakapellet är från 1600-talets andra del. Långhusets golv av schackrutiga klinkers inlades 1904. Samtidigt tillkom nuvarande bänkinredning, altarring och snidade taklister liksom troligen läktarbröstet i nyromanik. Orgelfasaden är från 1875. Från medeltiden har bevarats en dopfunt och en kyrkklocka med minuskler. 1958 inreddes ett dopkapell i korsarmen
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
- Kyrkan ligger i en kyrkby
- Kyrkans exteriör med prägel av 1600-och 1700-tal
- Kyrkans spånklädda torn från 1666
- Rådakapellet
- Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag
- Medeltida murverk är ett omistligt historiskt dokument.
- Den medeltida dopfunten och kyrkklockan
- Kyrkorummets prägel av två tidsskikt, 1600-tal och 1904
- Kyrkorummets trätak och schackrutiga golv
- Kyrkogårdens grusgångar, trädrad, stenmur, smidesgrindar och äldre gravvårdar