Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Götene kn, ENEBACKEN 1:54 HOLMESTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

HOLMESTADS KYRKA
4/22/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Holmestads kyrka har ett mycket högt läge på ny kyrkplats, på krönet av en trädbevuxen rullstensås. Kyrkogården är belägen på gamla kyrkplatsen, ca 300 meter söder om kyrkan. I den långsträckta byn ingår gårdar, ett före detta tingsställe och två skolbyggnader. Ett närbeläget järnåldersgravfält visar på kyrkbyns långa kontinuitet. KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkan omges av en gräsbevuxen kyrkotomt, med stora träd och tre grusgångar .
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan uppfördes 1874 - 1875 efter ritningar av Ernst Jacobsson. Den åttakantiga centralkyrkan är uppförd i en blandstil, där nyromaniken dominerar. Kyrkan har slätputsad fasad, sidoställt torn, ursprungliga portar och över kyrkorummet en lanternin med fönsterband. Korutsprånget i öster och vapenhusen i norr och söder är utsmyckade med frontoner och fialer.
Det ljusa kyrkorummet får sin karaktär av lanterninen, uppburen av smäckra träpelare, och av de nygotiska läktare som omsluter rummet. Trots förändringar vid Anders Ekmans renovering 1963 är den nygotiska inredningen, som även innefattar öppna bänkar, predikstol, altaruppsats, altarring, altare och orgel från Setterquist och son, i stort sett intakta sedan kyrkans byggnadstid. Vid den nämnda renoveringen flyttades sakristian från korutsprångets östra del till ett rum i norr och läktarunderbyggnad mm tillkom. Kyrkan erhöll även sin nuvarande färgsättning. Från den rivna medeltidskyrkan har bevarats en altaruppsats (förvarad i tornet), en medeltida dopfunt, en predikstol från 1600-talet (förvarad på norra läktaren), en kyrkväktarrock, en målning och två träskulpturer.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan, intilliggande skolor, tingshus och järnåldersgravfält mm utgör en samlad kyrkomiljö med lång kontinuitet.
-Exteriörens och interiörens genomgående prägel av centralkyrkoidealet
- Den välbevarade exteriören utgör en representant för en föga förändrad kyrka från 1800-talets andra hälft.
-Bevarad nygotisk inredning.
-Bevarad inredning från kyrkans föregångare
-Kyrkotomtens grusgångar och träd