Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Götene kn, MEDELPLANA 15:1 MEDELPLANA KYRKA

 Anläggning - Värdering

MEDELPLANA KYRKA
9/19/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Medelplana kyrka är högt belägen på Kinnekulles västsluttningen, omgiven av bland annat en före detta skola och före detta prästgård samt norr om kyrkogården av ett äldre bårhus. Tillsammans med de närbelägna godsen Hjälmsäter, Trolmen och Råbäck utgör kyrkan en kyrko - godsmiljö.
.KYRKOANLÄGGNINGEN - Den långsmala, sluttande kyrkogården omges av en jämn, kallmurad kalkstensmur och av en trädrad. Huvudingången i sydöst utgörs av en stiglucka, uppförd 1926 av oputsad kalksten och den nordöstra ingången av en annan stiglucka, som är spritpustad, försedd med en fattigbössa och möjligen har medeltida ursprung. Den tredje, östra ingången, utgörs av en smidesgrind mellan stenstolpar.
På kyrkogården finns flera grusgångar, men gravvårdarna är huvudsakligen placerade utmed murarna. Här finns många ovanliga 1800-talsvårdar över närboende adelssläkter, t ex en sten utformad som bokrulle, en tumba, ett stort antal stenkors, en sten krönt av en skulpterad urna och ett gravkor i empir, övervuxet av murgröna. Enstaka vårdar omges av järnstaket. Stenhuggare JP Johanssons sten är formad som en trästubbe. Många vårdar omges av grus och stenramar eller gjutjärnsstaket. 1922 anlades ytterligare kyrkogård på andra sidan landsvägen.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan uppfördes under tidigt 1100-tal och sägs vara tillägnad Sankta Helena och Sankta Apolonia. En liten rest av medeltida murverk återstår i tornets nederdel och i mittdelen av västväggen. Nuvarande, betydligt större kyrka, uppfördes 1823, tänkt att betjäna såväl Medelplana som Västerplana socknar. Arkitekt var Carl-Gustav Blom-Carlsson. Den nord-sydligt orienterade kyrkan har rundbågiga fönsteröppningar, sidoställt torn mitt på västfasaden och fullbrett kor i norr. Fasaden består av oputsade, tuktade kalkstenar med finhuggna, röda kalkstensomfattningar och hörnkedjor. Vid FA Wahlströms ombyggnad 1902 - 1904 uppfördes det korutsprång som inrymmer sakristia, sydportalen upptogs och östportalen fick nuvarande vimpergartade utformning. Tornhuven utbyttes mot ett spetsigt torntak och troligen avlägsnades nu putsen. Kyrkans ursprungligen nyklassicistiska exteriör präglas efter ombyggnaden av det sena 1800-talets historiserande stilideal.
Från den äldre kyrkan är bevarat ett medeltida altare (nu sidoaltare), två liljestenar, Johan Aurellers d.ä. altartavla från ca 1660 samt ett antal epitafier och porträttgravstenar. Interiören präglas av 1902 års renovering. I denna ingår ett arkitektoniskt uppbyggt, ett flackt trätunnvalv, indelat i kassetter, huvudaltaret, altarringen, predikstolen i nyrenässans, läktaren, bänkinredningen och orgeln. Dopfunten av sandsten är tillverkad 1948 av Råbäcks stenhuggeri.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön
- Medelplana kyrka ligger på medeltida kyrkplats.
- Kyrkan utgör, tillsammans med före detta prästgården, skolan och bårhuset en samlad kyrkomiljö.
-Medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Kyrkans exteriör med starka historiserande inslag, tillkomna 1902.
-Interiörens och inredningens huvudsakliga prägel av 1902 års renovering
- Johan Aurellers d.ä. altartavla från ca 1660 samt bevarade epitafier och porträttgravstenar.
-Kyrkans liljestenar och medeltida altare.
- Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag.
-Kyrkogårdens stigluckor, trädrad, stenmur, smidesgrind och intressanta gravvårdar.