Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Götene kn, SKEBY 21:1 SKEBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

SKEBY KYRKA
9/19/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Skeby kyrka på Skebyåsen ligger i sydöstra delen av byn. Kyrkogården gränsar till Stommens gård, som under många århundraden varit i kyrkans ägo.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av en stenmur och av en rad med lindar. I öster, väster och söder växer även en häck innanför muren. Ingångarna utgörs av smidesgrindar med stenstolpar. Söder om kyrkan är kyrkogården indelad i tydliga kvarter med grusgångar i nord - sydlig riktning. I flera, stora kvarter omges samtliga gravvårdar av grus, varav en stor del även har stenram. Många av gravarna är från sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal och av varierande utformning, såsom resta stenhällar och obelisker. På kyrkogården finns även ett 1800-talskors av järn, en tumba och från 1600-talet eller 1700-talet en gravhäll och tre stenkors.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan, med smalare, rakt avslutat kor och rundad absid i öster, under tidig medeltid. Den yttre muren är av sandstenskvadrar. Ett vapenhus, söder om långhuset, byggdes troligen 1738 och 1796 höjdes koret i nivå med långhuset. Det senmedeltida , låga och kraftiga tornet av natursten i ojämna skift, försågs 1828 med nuvarande huvtak och fyrsidiga trälanternin. Trots förändringarna, som även innefattade förstorade fönster, har exteriören bevarat sin medeltida plan och delvis sin medeltida karaktär.
Bortsett från en medeltida dopfunt med reliefer och den hjälmvälvda absiden speglar interiören huvudsakligen 1700-talets ideal. I samband med att kyrkan 1796 förändrades till salkyrka, med spegelvälvt innertak av trä, tillkom nuvarande gustavianska altarpredikstol och den rundade altarringen framför absiden. Läktaren med målad akantus är från 1700-talet liksom troligen också ett epitafium och gravhällar i golvet . I samband med Axel Forsséns renovering på 1920-talet inreddes vapenhuset till sakristia, och till kyrkorummet tillverkades nuvarande. Fragment av kalkstensmålningar framtogs. Utmed nordväggen står sedan 1961 en predikstol i barock från Ljunghem.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
- Kyrkan är högt belägen i utkanten av en kyrkby.
- Bevarad ursprunglig plan och utsträckning
- Kyrkans, trots förändringar 1796 och 1828, bevarade medeltida prägel
- Bevarat medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument
- Skiffertaket från 1905 utgör ett regionalt särdrag
- Interiörens huvudsakliga prägel av 1700-tal med medeltida inslag
- Bevarad medeltida dopfunt
- Gullik Gullikssons målningsfragment från 1600-talet
- Den gustavianska altarpredikstolen från 1796-talet
- Välbevarad inredning från 1700-talet och från 1920-talet
- Kyrkogårdens trädrad, stenmur, smidesgrindar och äldre gravvårdar.
- Kyrkogårdens sammanhängande grusgravar.