Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Götene kn, HÖNSÄTER 42:1 HÖNSÄTERS KAPELL

 Anläggning - Värdering

HÖNSÄTERS KAPELL
4/22/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Hönsäters kapell i Hällekis, Österplana socken, ligger på Kinnekulles norra sluttning. Kapellet är beläget i närheten av Hönsäters säteri. Under 1900-talets första del växte fram ett stationssamhälle nordväst om kapellet
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av en kalkstensmur och av en trädrad. Huvudingången utgörs av stiglucka, samtida med kapellet. På kyrkogården, som indelas i kvartar genom grusgångar, växer lövträd samt en allé av tujor. Kyrkogården, som har inslag av äldre gravvårdar, är utvidgad bland annat 1958.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Hönsäters kapell uppfördes på ny kyrkplats 1912-1913 på initiativ och bekostnad av Hellekis Aktiebolag (sammanslaget med Skånska cement 1913). Arkitekt var Lars August Kellman. Den nationalromantiskt präglade kyrkan av spritputsad kalksten är formad som en utdragen oktagon och täcks av ett brant, valmat spåntak med takryttare och kupor. Ett vapenhus är placerat i väster och en sakristia i öster. Kapellet har entréparti med ursprunglig port och omfattningar i jugend.
Kyrkorummet domineras av ett putsat tredingstak, och en bröstpanel av rödbrunt tegel. Den enhetliga, arkitektritade jugendinredning är kompletterad med 1600-talsinredning från Österplana rivna medeltidskyrka. Från 1913 är den öppna bänkinredningen, läktaren, orgelfasaden, altaret, altarringen samt altaruppsatsen med några inlemmade 1600-talsskulpturer. Karaktärsskapande är 17 huvudbanér från familjen Stake, Hönsäters gods, 1913 symmetriskt inplacerade i kyrkorummet, samt dopfunt och predikstol från 1600-talet. Inredningens olika delar är värdefulla komponenter i kyrkans helhetsgestaltning.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
- Kapellet och närliggande gods med kopplingar till Hellekis cementbruk
- Kapellets sedan byggnadstidens välbevarade och tidstypiska exteriör
- Takets spåntäckning
- Den enhetliga inredningen från 1913
- 1600-talsinredningen, som på ett medvetet sätt inlemmats i interiören
-Kyrkogårdens stiglucka, grusgångar, allé och stenmur och trägrindar och äldre gravvårdar