Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Göteborg kn, LANDALA 36:1 GULDHEDSKYRKAN

 Anläggning - Värdering

GULDHEDSKYRKAN
6/9/06
Motivering
GULDHEDSKYRKAN uppfördes på ny kyrkplats år 1966 efter ritningar av arkitekt Helge Zimdal.

KYRKOMILJÖN utgörs av kyrkan, sammanbyggd med församlingslokaler på en liten kyrkotomt. Guldhedskyrkan byggdes cirka 10 år efter stadsdelen Södra Guldhedens tillkomst och placerades på ett bergsparti i närheten av Dr Fries torg. År 1975 byggdes ett församlingshem, i anslutning till kyrkan, efter ritningar av kyrkans arkitekt Helge Zimdal. Kyrkan är sedan år 2002 sammanbyggd med församlingshemmet genom en glasad gång och samma år utökades församlingshemmet med en tillbyggnad som genom sitt formspråk stämmer väl överens med de tidigare byggnaderna.

KYRKOBYGGNADEN består av två plan i suterräng. I markplan finns ett kyrkorum och en församlingssal. I källarplan finns samlingslokaler.

Kyrkan är traditionellt orienterad i öst-västlig riktning. Fasaderna är vitputsade och byggnaden är uppdelad med fallande snedtak åt två håll, en högre del åt söder och en lägre del åt norr. Vid den östra fasaden finns en liten rektangulär absidliknande utbyggnad som är klädd med röd granit och markerad med ett kors i natursten. I väster reser sig en tornbyggnad som i markplanet har fasader av glas och upptill är fasaderna klädda med kraftigt träspån i fjälltäckning. Huvudentrén är placerad i tornet.

KYRKORUMMET karaktäriseras av stram enkelhet och saknar nästan helt utsmyckning, till exempel finns ingen altartavla. De mörkröda tegelväggarna med fogar i violett bruk dominerar rummet. I absiden är teglet vitmålat och kontrasterar på så sätt mot långhuset. På väggarna i långhuset finns det murade detaljer och dekormurade väggfält. Väggytan under de dekormurade partierna består av fyra vikdörrar in till församlingssalen samt genomsläppliga spaljéfält ut mot vestibulen. Fönstren är placerade på olika höjder och dagsljuset faller in så att de belyser de viktigaste platserna i kyrkorummet - koret, dopfunten och orgeln. I långhuset finns dessutom åtta små ljusinsläpp vid takfoten på den norra väggen. Bänkarna och predikstolen är tillverkade av ljusa träslag. Bänkarna finansierades genom att varje gata i Guldheden gav bidrag till sin egen bänk och därför fick bänkarna namn efter stadsdelens gator. Inredningen är formgiven av inredningsarkitekt Christer Widte.

Kyrkan är skyddad enligt KML 4§ 4 kap.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Kyrkan är skyddad enligt 4 kap. KML genom särskilt beslut av Riksantikvarieämbetet (för kyrka/anläggning tillkommen efter 1939).
- Exteriörens rena, enkla och något slutna formspråk
- Kyrkorummets sparsmakade gestaltning med hög kvalitet i material och detaljutförande.
- Bänkarna
- Kyrkan är välbevarad sedan byggnadstiden.