Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Göteborg kn, JOHANNEBERG 29:1 JOHANNEBERGSKYRKAN

 Anläggning - Värdering

JOHANNEBERGSKYRKAN
12/19/05
Motivering
JOHANNEBERGSKYRKAN ritades av Sigfrid Ericson för en arkitekttävling 1933-34 och uppfördes under åren 1938-40. Kyrkan ligger ett litet kuperat grönområde med parkkaraktär i Nedre Johanneberg. Både Nedre och det intilliggande Övre Johanneberg är miljöer av riksintresse för kulturmiljövården.

Johannebergskyrkan är på flera sätt ett enastående exempel på kyrkobyggande från sin tid. Den har gestaltats i en tid när funktionalismen började få ett starkt inflytande över arkitekturen i landet. Såväl utformning som konstruktion har påverkats av detta men samtidigt finns kvardröjande drag från 20-talsklassicismen.

KYRKOBYGGNADEN är orienterad med huvudentrén i nordost och koret i sydväst. Det höga tornet är asymmetriskt placerat vid byggnadens södra hörn och det är ett välkänt landmärke i stadslandskapet. Kyrkan är sammansatt av tre volymer: långhuset, tornet och en kyrksal i en lägre vinkelbyggnad åt norr. Byggnadens arkitektoniska element är baserade på ett fåtal geometriska grundformer: kvadraten, rektangeln, cirkeln och cirkelbågen. Kyrkan är uppförd i ett fåtal material. Utvändigt dominerar handslaget gult tegel - ett material med lång tradition i staden - och koppar. Invändigt råder det röda teglet i samspel med kolmårdsmarmor, almträ och målade putsytor i en samtida färgskala.

Kyrkan är ett av den välkände arkitekten sista verk och har ett högt arkitektoniskt och personhistoriskt värde. Ericson ritade majoriteten av de fasta inventarierna, och övervakade beställningen av de övriga.

Johannebergskyrkan är mycket väl bevarad i exteriör, interiör och fast inredning. Den har även många bevarade detaljer som ytterligare förstärker känslan av ursprunglighet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljö:

- Kyrkan är skyddad enligt 4 kap. KML genom särskilt beslut av Riksantikvarieämbetet (för kyrka/anläggning tillkommen efter 1939). Den ligger även i en miljö av riksintresse för kulturmiljövården.
- Johannebergskyrkan är ett av Sigfrid Ericsons sista verk. Arkitekten står även bakom inredningen i kyrkan.
- Johannebergskyrkan är mycket väl bevarad i exteriör, interiör och fast inredning. Bevarade ursprungliga detaljer förstärker helhetsintrycket.
- Gestaltningen bygger på ett fåtal former och material.