Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Göteborg kn, LANDALA 16:1 LANDALAKAPELLET

 Anläggning - Värdering

LANDALAKAPELLET
6/9/20
Motivering
LANDALA KAPELL har ett stort värde som landmärke och referenspunkt i den kraftigt förändrade stadsdelen Landala. Kyrkobyggnaden är relativt liten men utgör med sin ålderdomliga utformning och sitt karaktäristiska torn ändå ett markant inslag i den modernare storskaliga miljön. Kapellet är uppfört i slamfärgsmålat trä, tornhuven är skifferklädd och taken är tegeltäckta. Korabsiden i öster är tresidigt avslutad.
Landala kapell stod klart 1885 och uppfördes sannolikt efter ritning av Carl Möller. År 1919 flyttades det från sin ursprungliga plats vid nuvarande Kapellplatsen till den placering det har idag. År 1960 drabbades byggnaden av en större brand, varefter den delvis återskapades (tornet och långhusets västparti).
Kapellets gestaltning kan härledas från tre perioder; den ursprungliga grundformen från 1885, exteriörens omdaning vid flytten 1919 (Gerdt Stendahl, Drätselkammaren) samt interiörens utformning från 1962 (Sven Brolid).
EXTERIÖREN är bibehållen till sin karaktär väl bevarad sedan 1919, eftersom den återuppbyggdes i samma stil efter branden. De flesta av fönstren är sannolikt ursprungliga sedan 1885.
INTERIÖRENS gestaltning är till största delen ett resultat av 1960-talets renovering, ritad av arkitekten Sven Brolid. Interiören är stilren och framhäver de geometriska formerna i rummet. Utformningen har inspirerats av kapellets ursprungliga träbyggnadsarkitektur, men utförandet är samtida och rummet har en sammanhållen färgsättning. Kyrkorummet är i princip oförändrat sedan 1962, både i karaktär och i detaljer. Träpelarnas utskurna kapitäl och konsoler är troligen bevarade sedan nybyggnaden 1885.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Landala kapell är ett landmärke och en referenspunkt i den förändrade stadsdelen Landala
- Fönstren är sannolikt ursprungliga sedan 1885, liksom troligtvis även träpelarnas kapitäl och konsoler