Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Göteborg kn, MAJORNA 720:341 SANKTA BIRGITTAS KAPELL

 Anläggning - Värdering

SANKTA BIRGITTAS KAPELL
6/1/05
Motivering
S:TA BIRGITTAS KAPELL ligger inom Klippans kulturreservat, en miljö av riksintresse för kulturmiljövården. Området omfattar byggnader, bebyggelsemiljöer och bebyggelselämningar från flera olika perioder och har som helhet ett mycket högt kulturhistoriskt värde.

Kapellet uppfördes 1857, efter ritningar av A W Edelsvärd, som ett privatägt brukskapell för arbetarna vid Carnegiebruket. Det ingår i ett sammanhang med flera bevarade byggnader från bruket och är en representant för de filantropiska strömningarna vid tiden för uppförandet.

Väsentliga inslag i KYRKOMILJÖN är de höga terrassmurarna mot älven, järnstaketen och kyrkotomtens parkliknande karaktär. Kyrkans medvetet tydliga och höga placering utgör ett viktigt blickfång i det omgivande stadslandskapet.

KYRKAN har en tidstypisk enkel utformning i engelskinspirerad nygotik. Materialvalen är anpassade till arkitekturen. Betydelsefulla detaljer är takryttaren, ursprungliga krönkors, fönsterbågar i gjutjärn och dörrar med smidesgångjärn. Kyrkans exteriör är i allt väsentligt oförändrad sedan uppförandet.

INTERIÖREN präglas, trots flera omfattande ombyggnader, främst av byggnadstidens nygotiska ideal. Ursprunget som brukskapell kan avläsas i den enkla utformningen. De öppna takstolarna i nygotiskt utförande sätter stark prägel på rummet. De fyra målade glasfönstren i västfasaden var det mest påkostade inslaget i den ursprungliga inredningen. De köptes in från Watson & Co i Dunfermline, Skottland. Kapellets övriga fönster har små glasmålningar i svicklarna. Predikstolen (som saknar ljudtak enligt engelsk tradition), altarskranket och altarringen är sannolikt ursprungliga, liksom kapellets innerdörrar.

Övriga betydelsefulla detaljer i interiören är: schablonmålningen i gotisk stil över dörren till vapenhuset, målningarna i långhusets väggnischer (Gotthard Adolf Werner 1880) och den f.d. altartavlan (Saga Walli, 1937).

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Kyrkan ligger inom Klippans kulturreservat, riksintresse för kulturmiljövården, och ingår i en miljö med bl.a. Carnegiebruket
- Kyrkan ligger väl synligt i stadslandskapet
- Terrassmurar, äldre järnstaket och kyrkotomtens parkliknande karaktär
- Den tidstypiskt enkla utformningen i engelskinspirerad nygotik
- Kyrkans exteriör är i allt väsentligt oförändrad sedan uppförandet
- Interiörens öppna takstolar
- De fyra målade glasfönstren i västfasaden, små glasmålningar i övriga fönster
- Predikstolen, altarskranket, altarringen och innerdörrar är sannolikt ursprungliga