Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Göteborg kn, KÄRRA 65:1 KÄRRA KYRKA

 Anläggning - Värdering

KÄRRA KYRKA
6/3/06
Motivering
KÄRRA KYRKA, ursprungligen benämnd Kärra kapell, uppfördes 1920-21 på ny kyrkplats, efter ritningar av kyrkoarkitekten Theodor Wåhlin. Ritningarna var i princip de samma som arkitektens tidigare arbeten med kapellen i Nösund och Hamburgsund. Kärra kapell invigdes 1928 efter vissa ändringsarbeten av stadsarkitekten Karl Samuelsson. Kyrkan har en stark lokal förankring då det uppfördes av traktens invånare på frivilligt initiativ och för insamlade medel. Större renoveringar genomfördes 1966 samt 1983-85. Det officiella namnbytet till Kärra kyrka skedde 2001.

KYRKOMILJÖN består av kyrkobyggnaden med omgivande tomt samt församlingshemmet från 1978. Området genomgick under 1970-talet en stark förändring från villaområde/landsbygd till främst förortscentrum/flerbostadsområde. Den uppvuxna vegetationen på kyrkotomten avskärmar kyrkan något från omgivningen.

KYRKOBYGGNADEN har en väst-östlig orientering med torn och vapenhus i väster. I öster ligger kor och sakristia i en lägre och smalare, tresidigt avslutad, byggnadsdel. Kärra kyrka är en ganska enkelt utformad byggnad med nationalromantiska drag, uppförd med slamfärgsmålade fasader, brant tegeltäckt sadeltak och kopparklädd tornspira. Kyrkan är såväl in- som utvändigt väl bevarad sedan byggnadstiden.

KYRKORUMMET är ganska litet, men luftigt och högt i tak. Långhuset har fasta bänkar och en orgelläktare i den västra änden. Kyrkan har kvar sin fasta inredning i koret och kyrkorummet, med undantag för en kamin och några bänkar. Altaruppsatsen ritades till invigningen 1928 och har en altartavla av Gunnar Erik Ström. Marmoreringsmåleriet i dova färger på bl.a. listverk i och kring koret, dörrar, altaruppsats, predikstol och läktarbröstning är mycket typiska för tiden kring invigningen. Kyrkans övriga färgsättning är senare.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Kyrkan är såväl in- som utvändigt väl bevarad sedan byggnadstiden
- Koret och kyrkorummet har kvar sin ursprungliga inredning
- Altaruppsatsen med altartavla av Gunnar Erik Ström
- Marmoreringsmåleriet