Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Herrljunga kn, VESENE 2:15 M.FL. VESENE KYRKA

 Anläggning - Värdering

VESENE KYRKA
9/8/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Vesene kyrka ligger strategiskt vid en vägkorsning i en flack, skogsrik jordbruksbygd, med den gamla bykärnan i väster och länsvägen längs norra sidan. Madiga gärden och åkrar sträcker sig långt åt söder. Där syns rester av en äldre vägsträckning från kyrkogårdens sydöstra hörn.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Vesene kyrkogård har medeltida anor kring kyrkan från samma tid, samt en stor utvidgad del i öster från 1960-talets mitt. Kyrkogården har något av en 1800-talskaraktär med kallmurar, trädkrans av gamla lönnar, smidesgrindar och grusgångsystem mellan grindar och portar. Klockstapeln är från 1736 och av sedvanlig "kjoltyp", men ovanligt stor och huven dekoreras av spån lagda till romber. En gravvård med smidesstaket och silvervita pilspetsar utmärker sig.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Vesene kyrka är från tidig medeltid och saknar fortfarande fönster och dörrar i väster och norr, vilket är mycket ovanligt. Det medeltida långhuset består till sin fulla längd med hörnkedjor av huggen sandsten. Trots att kyrkan byggdes till 1764 och fick en mycket grund tresidig koravslutning, samt har ett vapenhus från 1978 är den medeltida prägeln påtaglig. Slätputsen följer murverkets buktningar och de få fönsteröppningarna är skeva och olika. Interiören har en enastående 1700-talsinteriör med medeltida inslag. Plant träinnertak med målningar och taklist, predikstol i söder med skrank för sakristia, altare, korbänkar, bänkar (ombyggt innandöme 1926), läktare med målad barriär och altarskåpstavla- och överstycke är från 1700-talet. Från medeltiden finns en blottad takhög väggmålning från 1200-talets slut på den slutna norrväggen, dopfunt och altarskåp (flyglarna) samt en därifrån utlyft domedagsskulptur vars tema skildras oerhört livfullt. Kalkmålningen skall vara en av få i stiftet i övergångsstil mellan romanskt och unggotiskt uttryck. Nord- och sydportarnas rundbågade överdelar är alltjämt synliga på läktaren. Säreget är också att Martin Luther avbildats på läktarbarriären. Kyrkan har ett täljstengolv från 1826. Vid en restaurering 1926 eftersträvades att återställa interiörens ålderdomliga prägel, originalfärger och väggmålningar togs då fram. Då tillkom även fönstrens antikglas. Kyrkorummets patina och autenticitetsvärde är som helhet mycket högt. Kyrkan utgör ett omistligt byggnadsteknik- och konsthistoriskt dokument.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens kallmurar, trädkrans, smidesgrindar och grusgångar.
- Klockstapeln och dess ovanligt omsorgsfullt utformade tak.
- Medeltida murverk utgör omistliga historiska dokument.
- Kyrkans unikt välbevarade medeltida slutna form och sällsynt intakta inredning med flera ovanliga inventarier och målningar gör den till ett omistligt byggnadsteknik- och konsthistoriskt dokument som helhet.