Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Hjo kn, MOFALLA KYRKA 1:1 MOFALLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

MOFALLA KYRKA
3/30/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Mofalla kyrka ligger på en uppodlad ås i skogsbygderna vid Hökensås. Kyrkan ingår i en radby med f.d. lanthandel och skola.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkoanläggningen har brukats sedan medeltid. Den sedan 1800-talet föga förändrade kyrkogården omges av en kallmur med grindstolpar av kalksten med stenklot och äldre rader av lövträd. I kyrkogårdens västra del är tre gamla lövträd. Mellan grindarna löper en grusgång, annars ligger gravarna oregelbundet på en gräsmatta. Gravvårdarna är från 1700-talets slut till mitten av 1900-talet. I söder är en inklädd klockstapel med medeltida klocka med runinskription. Invid stapeln ligger ett dopfuntsfragment.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den tornlösa timmerkyrkan är klädd med vitmålad, äldre panel. Taken är spåntäckta. Den äldsta delen av kyrkan är uppförd under senmedeltid. Det från sydporten flyttade vapenhuset har renässansmålerier, vilka talar för att det är senmedeltida. Kyrkans plan är från en utvidgning åt väster och öster 1730-33 och en tillbyggnad med fullbrett rakslutet kor och sakristia från 1845. Timmerkyrkor som denna är exponenter för en byggnadstradition som kännetecknar landskapets skogsbygder. 1952 års restaurering, under ledning av arkitekt Ragnar Josephson, lyfte fram interiörens barockkaraktär, varvid 1800-talets vitmålning avlägsnades. De bara timmerväggarna bär trompe l'oeuilmåleri kring fönster och sydport. Den bevarade barockinredningen utgörs av altaruppsats, predikstol och en ombyggd läktare. Vid restaureringen insattes rester av två äldre innertak med målningar från dels senmedeltid dels barock i Läcköskolans anda. Nummertavlor och ett kors minner om 1845 års nyklassicistiska omgestaltning. En madonna och en "Smärtoman" är medeltida. Basunängel och ljuskrona av trä är i barock.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH ANVÄNDNING AV KYRKAN OCH KYRKOMILJÖN:
- Kyrka med intilliggande f.d. skola och lanthandel utgör en sammanhängande by- och kyrkomiljö.
- Kyrkan är huvudsakligen en exponent för 1700-talets timmerkyrkor.
- Medeltida timmerkonstruktioner är ett omistligt historiskt dokument av nationellt intresse.
- Takens karaktäristiska spåntäckning.
- Interiörens sammanhållna barockprägel.
- Bevarad inredning och inventarier från 1700- och 1800-talen.
- Medeltida träskulptur och dopfuntsfragment.
- Måleri från senmedeltid, renässans och barock.
- Kyrkogård med stenmurar, grindar, trädrad, grusgång, äldre gravar och klockstapel.