Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Hjo kn, SÖDRA FÅGELÅS 2:1 SÖDRA FÅGELÅS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SÖDRA FÅGELÅS KYRKA
3/30/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Södra Fågelås kyrka ligger i den skogiga södra delen av Guldkroksbygden. I söder är en senare begravningsplats med karaktär av skogkyrkogård. I kyrkplatsens närhet finns ett murat sockenmagasin från 1700-talet samt ett f.d. ålderdomshem från 1910 med tidstypisk veranda och frontespis. Förutom ett boningshus från tidigt 1900-tal saknas bebyggelse.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av en kallmur som i söder har två par vitputsade grindstolpar. Grusgångarna är få och löper framför västporten samman till en öppen yta med små trappor. Flera av gravvårdarna är sekelgamla och har olika ramar. I söder är en inklädd klockstapel från 1886 i schweizerstil, vilket är ovanligt i landskapet.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan är uppförd under 1600-talets första hälft som ett timrat kapell för sockenborna i dåvarande Fågelås sockens södra del. Den är en exponent för en byggnadstradition som är vanlig i landskapets skogsbygder. Väggar och tak är klädda med spån, rödfärgade respektive tjärade. Trots kyrkans egenskap av kapell blev den under 1600-talet rikt utsmyckad av socknens många adelsfamiljer. Såväl exteriör som interiör har en väl bibehållen 1600-talsprägel. Interiörens bara timmerväggar är karaktärsskapande. Läktare och sluten bänkinredning är i senrenässans. Predikstol, dopfunt, basunängel och altaruppsats är i barock, sistnämnda med tavla av glaskonstnären och Fågelåssonen Simon Gate. Kortaket har målningar från 1700-talets första hälft. Orgelfasaden härrör från 1854 års Söderlingorgel, samma år fick taket sin brutna form. Johan Åkerlunds restaurering 1942 slopade 1800-talets spetsbågsfönster och paneler. Portar, altare, altarring och färgsättning nygjordes i harmonierande stil och bänkarnas inre ombyggdes. En sällsynthet är den bevarade kaminen, som var en närmast obligatorisk ingrediens i det sena 1800-talets kyrkorum.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH ANVÄNDNING AV KYRKAN OCH KYRKOMILJÖN:
- Kyrkan, sockenmagasin och f.d. ålderdomshem bildar en sammanhållen kyrkomiljö.
- Kyrkans föga förändrade exteriör vittnar om 1600-talets timmerkyrkor med spåntäckta tak och väggar.
- Interiörens huvudsakliga prägel av 1600-talets stilideal.
- Välbevarad bänkinredning i kor och långhus.
- Bevarad inredning, inventarier och takmålningar från 1600-, 1700- och 1800-talen.
- Kyrkogårdens stenmurar, grindstolpar, trädrader, grusgångar, äldre gravvårdar och inklädd klockstapel.