Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Karlsborg kn, KYRKEBOLET 1:13 M.FL. BREVIKS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BREVIKS KYRKA
3/18/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Breviks kyrka ligger på en åsrygg i ett uppodlat landskap mellan Hökensås och Vättern. Kyrkan ingår i en bevarad radby med f.d. skola, prästgård, post och handelsbod.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den åt norr utvidgade kyrkogården domineras av den på en platå liggande kyrkan och klockstapeln. Sistnämnda är inklädd och restes 1760. I norr är ett tidstypiskt klassicerande gravkapell från 1933, vilket är föga förändrat. I kyrkogårdens sydvästra hörn är ett timrat sockenmagasin. Kyrkogårdsmurarna är kallmurade och har tre öppningar, varav den östra har grindstolpar av kalksten och smidd pargrind, samt en för landskapet unik gråtsten. Kyrkogården har 1800-talskaraktär med raka grusgångar som delar in rektangulära gravkvarter. Längs murarna löper rader av äldre lövträd som bidrar till karaktären. Vid kyrkan står en liljesten.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan är sannolikt uppförd under 1200-talet i gråsten och kan räknas till landskapets fåtaliga gotiska anläggningar. Exteriören präglas av 1760 års fullbreda kor med tresidig avslutning och sakristia i norr. Vid en genomgripande renovering 1914 igensattes sydportalen och vapenhuset flyttades till västgaveln. Interiören återfick en del av sin tidigare karaktär vid en restaurering 1965. Denna genomfördes av den i landskapet flitige kyrkorestauratören och arkitekten Adolf Niklasson. Interiören domineras av en färgstark predikstol i barock och ett stramt triumfkrucifix från senmedeltid. Altarring och läktare härrör från 1882. Bänkinredning, orgel och läktarunderbyggnad är exempel på Niklassons harmoniska kyrkorestaureringar. Takets 1700-talsmålningar har ett ovanligt treenighetsmotiv.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH ANVÄNDNING AV KYRKAN OCH KYRKOMILJÖN:
- Kyrkan har ett framträdande läge i en väl samlad by- och kyrkomiljö med höga kulturhistoriska värden.
- Kyrkan representerar de medeltida sockenkyrkor som byggdes om till salkyrkor på 1700-talet.
- Medeltida murverk, liljesten och triumfkrucifix är omistliga historiska dokument.
- Skiffertak utgör ett regionalt särdrag.
- Interiörens huvudsakliga prägel av stilideal från 1700-talet, bl.a. genom den karaktärsskapande takmålningen.
- Predikstol och dopfunt i barock.
- Bevarad inredning från 1800-talet.
- Kyrkogårdens stenmur, trädrad, smidesgrindar, grusgångar, 1800-talsgravar, gråtsten, klockstapel och gravkapell.