Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Karlsborg kn, PRÄSTEBOLET 1:3 UNDENÄS KYRKA

 Anläggning - Värdering

UNDENÄS KYRKA
3/18/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Undenäs kyrka har ett dominerande läge på en uppodlad ås i Tivedens skogsbygd. Platsen är en gammal knutpunkt där vägarna från Forsvik, Tived, Älgarås och Halna löper samman. Här finns ett väl samlat sockencentrum med prästgård med löneboställe, sockenmagasin och sockenstuga. Kyrkplatsen är medeltida.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den vidsträckta kyrkogården har sin ursprungliga del i nordost kring kyrkan. I väster är en nyanlagd del på en slänt med slingrande gångstig. Den gamla delen inramas av gamla lövträd och stenmurar. I backen mot den nya delen är ett ingrävt bårhus. I norr är grunden till den gamla kyrkan markerad med häckar och ett altare. Bland gravarna märks en grupp gjutjärnskors.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan från 1894 är en nygotisk tegelbasilika med korsplan och storstadsmässiga mått. Den är ritad av Magnus Steendorff på Överintendentsämbetet, vilken hämtat inspiration från Nordtyskland. Tegelmurarna har karaktäristiskt livlig artikulering med blinderingar och strävpelare. Taken är täckta med kopparplåt och har små kupor. Interiören har genom Axel Forsséns renovering 1939 mist mycket av sin ursprungliga karaktär. Vid detta tillfälle igenmurades södra korsarmen. Av den nygotiska inredningen kvarstår altaruppsats (med målningar av G E Ström från 1939), altare, altarring, predikstol och orgelfasad i delvis förändrat skick. Dörrar, portar och ytterfönster av järn är ursprungliga, liksom den öppna takstolen och korets schackmönstrade klinkergolv. Kraftiga granitpelare avdelar skeppen.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans framträdande läge i landskapet.
- Kyrkan utgör tillsammans med prästgård, förvaltarboställe och sockenstuga en väl sammanhållen by- och kyrkomiljö.
- Kyrkans föga förändrade exteriör är en i området ovanlig exponent för de nygotiska kyrkorna.
- Interiörens prägel av byggnadstidens ideal och 1930-talets strikt funktionella renovering.
- Bevarad inredning från byggnadstiden.
- G E Ströms målningar.
- Inventarier från socknens äldre kyrkor.
- Kyrkogården med magasin, bårhus, järnkors och grund efter gamla kyrkan.