Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lerum kn, LERUM 22:1 LERUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LERUMS KYRKA
8/24/05
Motivering
LERUMS KYRKA är belägen på en höjd i Säveåns dalgång, någon kilometer nordöst om Lerums centrum. Kyrkan markerar platsen för socknens gamla bycentrum. Kyrkogården består av tre delar som skiljs åt av en lokalväg samt Västra stambanan, som löper relativt nära kyrkans södra sida. På kyrkogården finns karaktärsskapande alléer, solitära träd och omgärdande murar och grindar. I öster kantas anläggningen av Säveåns ringlande lopp. Norr om kyrkan står en brädklädd klockstapel, sannolikt uppförd någon gång under 1700-talets första hälft. En av dess klockor kan vara medeltida.

Lerums kyrka består av gravkor i öster från 1671, långhus från 1681 och korsarmar samt sakristia från 1899-1900. EXTERIÖRT karakteriseras kyrkan idag av den omfattande ombyggnad som genomfördes vid sekelskiftet 1900 i historiserande blandstil efter arkitekt Eugen Thorburns ritningar. Korsarmar och sakristia vidbyggdes då och på takets mitt restes en ovanlig takryttare med både lökkupol och spira. Flera av kyrkans fönster- och dörröppningar pryds av dekorativa omfattningar i sandsten. Exteriören har inte genomgått några förändringar sedan ombyggnaden.

Kyrkans INTERIÖR präglas huvudsakligen av de åtgärder som gjordes i samband med ombyggnaden 1899-1900. Då tillkom som ovan nämnt korsarmarna men även nya öppna bänkar, ny dopfunt och ny altartavla med målning utförd av konstnären Anna Virgin. Samtidigt genomfördes kompletterande målningar utförda av konstnären Reinhold Callmander i de nytillkomna takvalven, på läktarbröstet samt på korsarmsfönstren åt söder och norr. Från tiden före den stora omdaningen härstammar korbänkarna (sannolikt sekelskiftet 1700), predikstolen (1748) och takmålningar över långhuset (1750) som tillskrivs Christian Drab. De sistnämnda är troligen de enda bevarade av hans hand och därmed av stort kulturhistoriskt intresse. Orgeln från 1983 är placerad i den södra korsarmen. Sakristians interiör är välbevarad sedan år 1900 med bland annat schackrutigt klinkergolv och välvt innertak.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljö:
- Kyrkogårdens murar, grindar och grusade gångar.
- Alléer och solitära träd.
- Klockstapeln och dess troligen medeltida klocka
- Bevarat murverk från 1600-talet utgör ett viktigt historiskt dokument.
- Kyrkans sedan sekelskiftet 1900 oförändrade exteriör är ett exempel på de tidstypiska ombyggnader i historiserande blandstil som var vanliga vid denna tid.
- Takmålningarna från år 1759 och 1899-1900.
- Korbänkarna och predikstolen.
- De bemålade fönstren, altartavlan, dopfunten och läktarbröstets målerier.