Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, HASSLÖSA 19:2 HASSLÖSA KYRKA

 Anläggning - Värdering

HASSLÖSA KYRKA
8/19/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Hasslösa kyrka är uppförd på ny kyrkplats i en by med bland annat före detta skola och sockenmagasin. Närheten till en äldre kyrkplats och till Brakelunds gravfält ger en lång förhistorisk och historisk förankring.
KYRKOANLÄGGNINGEN Kyrkogården inramas av en stenmur och en trädrad. Kyrkogården innehåller även smidesgrindar och en ekonomibyggnad troligen en ombyggd, före detta sakristia.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan från 1893 ritades av Lars Emanuel Pettersson. Exteriören kännetecknas av oputsade omfattningar, rundbågiga fönsteröppningar och av utbyggda, spetsvinklade portaler. Kyrkan representerar det sena 1800-talets typiska nystilar.
Interiören präglas av byggnadstidens stilimiterande ideal samt av förändringar i samband med Adolf Niklassons renovering 1937. Då tillkom nuvarande altare, bänkinredning och läktarbröst. Renoveringen innebar att inredning från kyrkans föregångare placerades i kyrkorummet, bland annat en 1100-talsdopfunt och romanska stenreliefer samt predikstol och altaruppsats - båda 1700-talets början. Från kyrkans byggnadstid är bevarat bland annat orgelfasad och altarring. Nuvarande färgsättning och rekonstruerad dekormålning stammar från en renovering 1994.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan, skolan och närliggande gårdar utgör en välbevarad kyrkomiljö
-Kyrkan är en välbevarad representant för de stora, nystilskyrkor som uppfördes under slutet av 1800-talet
-Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag
-Ett tredingstak bevarat från byggnadstiden
-Bevarad inredning från 1700-talet och från kyrkans byggnadstid
-Dopfunten och stenreliefer från medeltiden
-Kyrkogårdens trädrad, stenmur, smidesgrindar och äldre gravvårdar och äldre ekonomibyggnader.