Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, ÅSAKA 16:1 KÅLLANDS-ÅSAKA KYRKA

 Anläggning - Värdering

KÅLLANDS-ÅSAKA KYRKA
8/19/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Kållands-Åsaka har ett högt och framträdande läge i landskapet. Kyrkan markerar, tillsammans med närliggande gårdar och en före detta skola, det äldre byläget norr om tätorten Lovene
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av en kallmurad stenmur, en trädrad och bitvis av en häck. Norr om kyrkan ligger en öppen klockstapel, ursprungligen uppförd 1773. I anläggningen ingår även smidesgrindar, en runsten och tre stenkors. En ny kyrkogård anlades 1959 sydväst om den gamla.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkans exteriör respresenterar de små, medeltida kyrkor som byggdes om och till på 1700- talet. Kyrkans östra, tidigmedeltida del med senmedeltida sakristia och vapenhus har väl bibehållit sin karaktär. Västra delen av kyrkan präglas av förändringar gjorda 1868 och av entrén från 1940-talet.
Interiören domineras av olika förändringsperioder; kyrkans medeltida karaktär återfinns i kyrkans östra partier. Förutom en 1100-talsdopfunt återstår en järnbeslagen dörr, ett triumfkrucifix från 1200-talet, en madonna från 1300-talet, kryssvalv försedda med 1400-talsmålningar samt i den senmedeltida sakristian ett tunnvalv och en ursprunglig fönsteröppning. Tiden omkring 1700 finns representerad i form av altaruppsats och predikstol, möjligen Johan Aureller d.y. Bänkinredningen tillkom vid Ärland Noréens renovering 1948, då även kalkmålningarna framtogs och altaruppsatsen återuppsattes i kyrkorummet.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan, skolan och närliggande gårdar utgör en äldre kyrkomiljö
-Kyrkan är i sin östra del ett välbevarat byggnadsverk från medeltiden
-Medeltida murverk med bevarad romansk triumfbåge utgör ett omistligt historiskt dokument
-Kyrkorummets senmedeltida, bemålade takvalv bidrar till den medeltida karaktären
-Bevarade medeltida träskulpturer och dopfunt och järnbeslagen dörr påvisar en lång kontinuitet.
-Bevarad inredning från ca 1700
-Kyrkogårdens klockstapel, runsten, grusgångar, trädrad, stenmur, smidesgrindar och äldre gravvårdar.