Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, MELLBY 2:8 M.FL. MELLBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

MELLBY KYRKA
8/19/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Mellby kyrka uppfördes på en ny kyrkplats. Den monumentala kyrkan, med sin höga och tydliga placering, utgör ett viktigt blickfång i det omgivande kulturlandskapet och byn. En tydlig historisk förankring skapas genom närheten till den äldre kyrkplatsen. KYRKOANLÄGGNINGEN - I kyrkoanläggningen ingår en kallmurad stenmur, en trädrad, grusgångar och smidesgrindar med stenstolpar. Vissa av kyrkogårdens gravvårdar omgärdas av enramar och en av smidesstaket.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan uppfördes 1879 - 1880 efter ritningar av Oskar Eriksson. Den åttakantiga centralkyrkan bär drag från nyklassicism och nyromanik. Kyrkan har sidoställt torn med oputsade hörnkedjor av sandstenskvadrar, genombruten lanternin och rundbågiga trefönstergrupper.
Det ljusa kyrkorummet får sin karaktär av lanterninens öppna trätak med synliga, dekorativt utformade takbjälkar. Den närmast nyromanska inredningen är till största delen bevarad från kyrkans byggnadstid, trots vissa förändringar vid Anders Ekmans renovering på 1950-talet och vid förändringar på 1990-talet. Från den rivna medeltidskyrkan är bland annat två gravhällar, en medeltida dopfunt och en järndörr bevarade. På 1990-talet fick interiören ny färgsättning.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan har ett mycket framträdande läge i landskapet och byn.
-Kyrkans centralplan med mittlanternin
- Den välbevarade exteriören utgör en representant för en föga förändrad kyrka från 1800-talets andra hälft.
-Interiörens genomgående prägel av centralkyrkoideal.
-Bevarad inredning från byggnadstiden.
-Bevarad medeltida dopfunt och järndörr ger en historisk kontinuitet.
-Kyrkogårdens grusgångar, trädrad, stenmur och smidesgrindar och äldre gravvårdar.