Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, RÅDA 17:1 RÅDA KYRKA

 Anläggning - Värdering

RÅDA KYRKA
8/19/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Råda kyrka har ett framträdande läge i en kyrkby på Rådaåsen på Kållands halvö. Till kyrkbyn hör bland annat en skola och en hembygdsgård. En utgrävd stormannagård från vikingatid och offerkällor i kyrkans närhet ger historisk kontinuitet.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Omedelbart norr om kyrkan ligger ett murat sockenmagasin från sent 1700-tal. Magasinet används som museum för flera förromanska och romanska gravmonument. Kyrkgården är belägen på båda sidor av landsvägen. Den äldsta kyrkogården runt kyrkan omgärdas av en stenmur samt av en trädrad. Flera gravvårdar utgörs av monumentala gravstenar från 1800-talet. Kyrkogården innehåller även stenkors från 1600-1700-talet, järngrindar, grusgångar. I sydväst finns en ceremoniplats och några kvarter med enhetligt utformade vårdar, varav flera omges av stenram.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan är uppförd i två etapper under tidig medeltid, medan tornet, sakristian och vapenhuset är senmedeltida. Sakristian utvidgades på 1700-talet och ett gravkor inreddes. Tornöverbyggnaden från 1927 uppfördes efter äldre förebilder och samtidigt avlägsnades putsen. Exteriören har bevarat sin medeltida plan och karaktär. I fasaden är även en inmurad runsten. Förutom medeltida stilelement speglar interiören barockens stilideal. De senmedeltida kryssvalven pryds av 1600-talsmålningar i Läcköskolans anda. Flera skulpturer, en fönsteröppning i sakristian och en järnbeslagen dörr är sannolikt bevarade från medeltiden, medan altaruppsatsen, predikstolen och dopfunten mm tillkom omkring år 1700. Kyrkans enhetliga interiör uppvisar en obruten kontinuitet från romansk tid till barocken.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan är högt belägen i en kyrkby.
-Kyrkan är ett välbevarat byggnadsverk från medeltiden.
-Bevarat medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument
-Rik och välbevarad inredning från medeltid och barocktid.
-Kyrkogårdens sockenmagasin från 1700-talet.
-En runsten inmurad i fasaden
-Kyrkogårdens grusgångar, trädrad, stenmur, smidesgrindar och äldre gravvårdar.
-Sockenmagasinet med gravmonument från vikingatid och och medeltid.