Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, STRÖ 11:1 STRÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

STRÖ KYRKA
8/19/04
Motivering
KYRKOMILJÖN - Strö kyrka har ett högt och markerat läge på en ås i en fornlämningsrik del av halvön Kålland i Vänern. Bortsett från angränsande före detta prästgård saknas nära bebyggelse.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården inramas av en stenmur och en trädrad. I anläggningen ingår smidesgrindar, grusgångar, runstensfragment,, fem stenkors från 1600-1700-tal samt flera gravvårdar med järnstaket.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkans kor och långhus uppfördes under tidig medeltid, medan tornet och sakristian är senmedeltida. Torntaket är troligen det det ursprungliga. Från 1500-talet stammar ett gravkor över Gabriel Oxenstierna från Lindholmens slott. Vid en renovering på 1920-talet avknackades fasadputsen. Den medeltida planen och utsträckningen är till största delen bevarad liksom figurativa reliefer i fasaden. Byggnaden är, med undantag av en igenmurad sydportal och förstorade fönster, en god representant för en romansk kyrkobyggnad.
Kyrkans interiör präglas av senmedeltiden genom kryssvalv, i koret med välbevarade muralmålningar av Nils Håkanssons verkstad. Från medeltiden är även en dopfunt, en järnbeslagen dörr och troligen altaret. Från sent 1500-tal är predikstolen. Barocken har satt avtryck i interiören bland annat genom flera begravningsvapen, predikstol och altaruppsats. Bänkinredningen är bevarad från tidigt 1800-tal och korbänkarna troligen från sent 1800-tal. I övrigt präglas interiören av 1920-talets renovering, då muralmålningarna befriades från övermålning och väggarna mellan gravkor och långhus samt mellan torn och långhus revs.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan har ett framträdande läge i Kållands godsdominerade odlingsbygd.
-Kyrkan speglar inflytandet från de närbelägna godsen under främst 1600-talet och 1700-talet.
-Kyrkan är ett välbevarat byggnadsverk från medeltiden.
-Medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument
-Medeltida reliefer i fasaden och runstensfragment.
-Interiörens bevarade medeltida målningar.
-Oxenstiernas gravkor med tumba.
-Medeltida dopfunt och järnbeslagen dörr.
-Inredning från 1800-talet.
-Kyrkogårdens grusgångar, trädrad, stenmur, smidesgrindar, runsten och äldre gravvårdar.