Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, SUNNERSBERGS BACKA 3:1 SUNNERSBERGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SUNNERSBERGS KYRKA
8/19/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Sunnersbergs kyrka har ett högt och markerat läge på den delvis uppodlade halvön Kålland i Vänern. Kyrkan utgör, tillsammans med en före detta skola med lärarbostad och en angränsande gård, en äldre kyrkomiljö.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården inramas av en stenmur och en trädrad. Sydöst om kyrkan ligger en välbevarad, bod av sten från 1746. I anläggningen ingår en äldre ekonomibyggnad, kalkstenstrappor, grusgångar och järngrindar. Här finns även äldre gravvårdar, varav vissa med stenram eller järnstaket, samt tre gravhällar.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Av den medeltida kyrkan återstår västra delen av långhuset och det senmedeltida tornet, medan det tresidigt avslutade koret tillkom 1709. Förövrigt utgör exteriören, med korsarmar, rundbågiga portaler och dekorativ fris från 1860-talet, en representant för det sena 1800-talets nyromanik.
I vapenhuset förvaras en dubbel liljesten. Altaruppsats och epitafier stammar från 1700-talet och altartavlan skänktes samtidigt till kyrkan. Kyrkorummet är emellertid, genom sin öppna trätakstol med skulpterade konsoler och genom sin bevarade 1800-talsinredning, främst präglat av de nyromanska ideal som dominerade vid ombyggnaden 1869. 1900-talet representeras genom bänkinredningen från 1955 samt genom 1994 års färgsättning, som strävade att återgå till 1860-talets färgsättning.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan, kyrkboden, skolan och angränsande gård utgör en ålderdomlig kyrkomiljö i Kållands odlingsbygd.
-Medeltida murverk i torn och i västra delen av långhuset utgör ett omistligt historiskt dokument
-Kyrkan representerar de små medeltida sockenkyrkor som byggts om till salkyrkor på 1700-talet och 1800-talet.
-Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag
-Kyrkans sedan 1860-talet välbevarade fasta inventarier och inredning
-Altaruppsatsen och altartavlan
-Kyrkans liljesten
-Kyrkboden från 1746.
-Kyrkogårdens trappor, grusgångar, trädrad, stenmur, smidesgrindar och äldre gravvårdar.