Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lilla Edet kn, SKÖVDE 1:9 ALE-SKÖVDE KYRKA

 Anläggning - Värdering

ALE-SKÖVDE KYRKA
2/16/06
Motivering
ALE-SKÖVDE KYRKA ligger invid en smal slingrande landsväg i ett öppet odlingslandskap mellan två bergåsar. Kyrkogården har medeltida ursprung och inhägnas av stenmurar kantade av en trädkrans och så många som tre vitputsade stigluckor med svartmålade smidesgrindar. Kyrkogården karakteriseras av det stora antalet grusade gravvårdar, särskilt söder om kyrkan.

Kyrkan har medeltida ursprung men om- och tillbyggdes grundligt 1754. Det nya koret fick den för Västsverige så typiska tresidiga avslutningen och ett torn med träöverbyggnad uppfördes. Av den medeltida kyrkan återstår med stor sannolikhet murverk i kyrkans södra vägg samt dopfunten. Kyrkans exteriör präglas, med undantag för sakristian, av 1700-talets om- och tillbyggnader. Tornpanelen har hög ålder kan vara den ursprungliga som uppsattes på 1770-talet.

Interiören har en huvudsaklig prägel av stilideal från 1700-talet och är en av få kyrkor med rokokoinslag i stiftet. Rokokostilen representeras av takmålningarna (1759-61) och av altaruppsatsen (1758). Predikstolen från 1720 tillskrivs den relativt okände Johan Mentz Scheffer som gjorde liknande arbeten i grannpastoratet. Altaruppsatsen utfördes 1758 av Göteborgsbildhuggaren Jean Samuelsson. Trätunnvalvet i kyrkorummet dekorerades 1759-61 med figurativa motiv av kyrkomålaren Richard Törner från Göteborg och betecknas som hans mest kända verk. Den tidstypiska takmålningen är mycket karaktärsskapande för interiören. Orgelfasaden tillkom 1879. Renoveringar under 1900-talet har syftat till att förstärka kyrkorummets äldre utseende genom framtagning av korets draperimålning och konservering av övrig äldre bemålning och ny bänkinredning efter äldre förebilder.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens stenmurar, stigluckor, trädkrans, grusade gångar och de karaktärsskapande grusfyllda gravvårdarna.
- Delvis bevarat medeltida murverk utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- Kyrkans sedan 1700-talet välbevarade exteriör.
- Kyrkorummets takmålningar.
- Draperimålningen i koret och läktarbröstningens målningar.
- Den fasta inredningen; altaret, altaruppsatsen, altarringen, predikstolen, läktaren och psalmnummertavlorna.
- Den medeltida dopfunten.