Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lilla Edet kn, FUXERNA KYRKA 1 FUXERNA KYRKA

 Anläggning - Värdering

FUXERNA KYRKA
2/16/06
Motivering
FUXERNA KYRKA är belägen på en kulle i södra delen av Lilla Edets samhälle, på medeltida kyrkplats. Kyrkogården inhägnas åt öster av ett lågt järnstaket (1950) och åt norr av en stenmur. En allé leder från kyrkans huvudingång ned mot vägen i väster, där den övergår i en trädkrans.

Den vitputsade stenkyrkan uppfördes 1767-69 och benämndes då Sophiakyrkan. Kyrkan fick sin nuvarande planform vid en genomgripande ombyggnad 1860-61 i nyklassicistisk stil och präglas såväl exteriört som interiört av denna omgestaltning.

Interiören ger ett något splittrat intryck och präglas av flera olika tidsskikt. Läktarbröstningens bemålning härrör från en äldre föregångare och framtogs vid en renovering 1934-35. Predikstolen är ett verk från 1769. Kyrkorummet har en huvudsaklig prägel av nyklassicism som främst märks i långhusets form, takets välvning och den arkitektoniskt uppbyggda altaruppsatsen. Färgsättningen överensstämmer dock inte med den klassicerande karaktären. Glasmålningarna i korfönstren tillkom 1954 efter kartong av Göteborgskonstnären Albert Eldh. Vid den senaste renoveringen 1998-99 omgestaltades kyrkorummets västparti och altaruppsatsens ikonmålningar tillkom. Kyrkans medeltida dopfunt minner om kyrkplatsens historiska kontinuitet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogården med stenmurar, smidesgrindar, trädrader, allé och grusade gångar.
- Den bemålade läktarbröstningen.
- Predikstolen
- Korfönstren
- Den medeltida dopfunten.