Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lilla Edet kn, HJÄRTUM 21:1 HJÄRTUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

HJÄRTUMS KYRKA
6/1/05
Motivering
Hjärtums kyrka och kyrkby är belägen på en rullstensås fem kilometer norr om Lilla Edet i Bohusläns inland. Till anläggningen hör bårhus, förrådsbyggnad och församlingshem. Den muromgärdade kyrkogården, som är av medeltida ursprung, har idag endast fyra gravar och är inte använd för begravningsändamål sedan 1800-talet. Då den främst består av öppna gräsbevuxna ytor med solitära, högsträckta cypresser och barrträd, har den en relativt anspråkslös karaktär.

Hjärtums kyrka har medeltida anor men EXTERIÖREN karakteriseras idag av tillbyggnaderna av långhuset på 1690-talet, av sakristian (före detta gravkor) från 1672 och tornet från sekelskiftet 1900. Det nuvarande utseendet fick kyrkan vid en renovering 1900-01 under ledning av Adrian Peterson, då de gamla vapenhusen revs och tornet tillkom. Samtidigt inreddes gravkoret till sakristia. Det långsträckta långhuset med låga väggar och det tunga, branta takfallet, som tillkom 1726-28, har en tidigt nyklassicistisk karaktär. Det högsträckta tornet är ett tydligt tillägg i historiserande stil. Södra och norra långhusväggarnas mittersta partier innehåller rester av bevarat murverk från medeltiden, liksom östra korväggen.

INTERIÖREN uppvisar stilinslag från olika perioder och har ett flertal praktfulla inventarier från både medeltid (dopfunt), renässans (äldre altaruppsatsen), barock (nuvarande altaruppsatsen) och rokoko (predikstolen). Rumsgestalten och det högsträckta taket med treklövervalv är kvar sedan ombyggnaden 1726-28. Altaret, bänkinredningen och orgeln härstammar från 1961-62 liksom läktarunderbyggnaderna. Altarringen är numera (i omarbetat skick) den enda kvarvarande representanten i kyrkorummet från den stora omdaningen 1900-01. Trots att interiören företräds av vitt skilda konstriktningar från 1600-, 1700- och 1900-talen förefaller kyrkorummet både harmoniskt och stilmässigt väl sammanhållet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkomiljön bildar ett sockencentrum med kontinuitet sedan medeltiden.
- Kyrkoanläggningens träd, kvarvarande gravvårdar, kallmurar, grusade gångar och smidesgrindar.
- Kyrkans delvis bevarade medeltida murverk samt den medeltida dopfunten utgör omistliga historiska dokument.
- Treklövervalvet.
- Inredningen från 1600- och 1700-talen har höga kulturhistoriska värden.
- Tilläggen från 1960-talet harmonierar väl med den äldre inredningen.